Iskolaőrség: a jelentkezők kétharmadát elutasították

Iskolaőrség: a jelentkezők kétharmadát elutasították

Elkezdődött a pedagógiai, pszichológiai és rendészeti kiképzés.

Július végéig 1409-en jelentkeztek a rendőrség által meghirdetett iskolaőri pályázatra, az egészségügyi, pszichológiai és erőnléti vizsgálatok után 497-en kezdték meg a képzést – tudta meg a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK). A pályázók kétharmada tehát már a tanfolyam előtt kiesett.

A résztvevőknek 40 órás pedagógiai-pszichológiai, 24 órás bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, 56 órás rendvédelmi és gyakorlati tanfolyamon kell részt venniük. A modulok mindegyike vizsgával zárul, így elképzelhető, hogy a létszám tovább csökken, ha nem mindenki tudja teljesíteni a feltételeket.

A rendőrség közölte: ebből az állományból 422 főt intézményi szolgálatra, 75 személyt pedig helyettesítésre osztanának be. Országszerte 478 iskola igényelt eddig iskolaőrt, de van olyan intézmény, ahol több őrrel számolnak.

Hírdetés

Az ORFK csak önkéntes jelentkezőkkel számol, ám a rendőrök jogviszonyáról szóló 2015-ös szolgálati törvény megengedi, hogy rendőröket évente négy hónapra átvezényelhessék „a rendvédelmi szerv bármely szervezeti egységéhez és bármely helységbe meghatározott szolgálati feladat teljesítésére”, egy hónapig pedig szolgálati beosztásuktól függetlenül is áthelyezhetőek bármilyen más munkakörbe. A rendőrök az esetleges költözésnek sem örülnek, míg a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkár-helyettese, Dávid Ferenc a lapnak azt mondta: az egy hónapos pedagógiai-pszichológiai felkészítés kevés az átálláshoz.

Az iskolaőrök munkájukért az iskolaőrök bruttó 230 ezer forint fizetést és további 200 ezer forintnyi éves kafetéria juttatást kapnak.

Az iskolaőrök feladata a házirend betartatása lesz, jogosultak lesznek elfogni azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el, továbbá meggátolhatják az intézmény területére való jogosulatlan belépést és megakadályozhatják, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt igazolatlanul elhagyják az iskolát. Az iskolaőrnél nem lesz lőfegyver, használhat viszont gumibotot, bilincset és gázspray-t, a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően.

Nyitókép: Pixabay

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »