Iskolaigazgató: Kivéreztetik a szakképzőt is

Érdeklődhet a Klik aziránt, kik kritizálják a rendszert, miközben csak kevés iskolaigazgató vállalja nyilvánosan, miért nem tetszik neki a központosított oktatás. Ajkán sem épp erősítenék a szakképzést.

A szakképző iskolát is kivérezteti hosszútávon a kormány – jelentette ki Nagy Zoltán iskolaigazgató az Origónak. Ő volt a nyolc közül az egyetlen, aki névvel és arccal is hajlandó volt nyilatkozni a lapnak arról, miért lett elege a központosított oktatásból. Nagy is azok között volt, akik aláírták a miskolci tanárok tiltakozó petícióját.

Elbocsátásoktól tartanak

Miután tavaly októbertől a kormány dönthet arról, mennyi támogatást érdemes adni a szakképzésekre, az Ajkai Szakképző Iskola Bánki Donát Intézményegységében harminc helyet kell majd megszüntetni jövőre. Úgy tűnik, logisztikai ügyintézőket nem akarnak képezni Ajkán. „A növendékeink tavaly még országos első helyezettek voltak. Szeptembertől már el sem indíthatjuk a csoportjukat. De Pesten találták ki azt is, hogy közgazdászokat szintén felesleges itt képezni” – jelentette ki Nagy Zoltán iskolaigazgató az Origónak. Az intézményvezető úgy látja, a kormány hosszú távon kivérezteti a szakképző iskolát.

A hiányzó tanulókkal együtt több tízmilliós állami normatívának is búcsút mondhatnak, így tanárok elbocsátásától és az oktatási színvonal zuhanásától is tartanak.

Több mint 22 ezer aláíró

Hírdetés

Az igazgató szerint az oktatási rendszer válságáról van szó, ezért csatlakozott a miskolci Herman Ottó Gimnázium tiltakozó tanáraihoz. A petíciót eddig több mint 22 ezren írták alá. Nagy szerint abszurd a pedagógusok számára kidolgozott önértékelési rendszer, amiben szerinte a tanár maga döntheti el, jól dolgozik-e, miközben azt is tudja, mikor fogják a munkáját ellenőrizni.

Nagy szabadabban beszélhet az Origo szerint, mivel esetében nem a Klik, hanem a Hit Gyülekezete az intézményfenntartó. A Klik a lap szerint érdeklődik is az iránt, kik tiltakoznak, és telefonálgatott a petíciót elsőként szignózó makói gyógypedagógus után. A Makói Járási Ügyészség emiatt nyomozást is indított személyes adattal való visszaélés gyanújával. Megírtuk, hogy a Klik információt kérhetett a Pápay Endre iskolától arra vonatkozóan, kik írták alá a petíciót.

A november 27-én jegyzett tiltakozás aláírói a kapkodó oktatási reformok felfüggesztését követelik, és leszögezik, hogy nem tudnak több adminisztrációs terhet elviselni. Kifogásolták, hogy az igazgatók elvesztették a lényeges jogköröket, és úgy látták, a Nemzeti Pedagóguskar csak a kormánynak igyekszik megfelelni.

„Hivatalos választ nyílt levelünkre sehonnan nem kaptunk. A sajtóból értesülünk mi is a reakciókról” – mondta a petíció kapcsán az Origónak a miskolci intézmény közalkalmazotti tanácsának elnöke, Pilz Olivér.

Túltolták a biciklit

Balog Zoltán személyesen egyeztetett a tiltakozó pedagógusokkal, és ígéretet tett például arra, hogy három évig nem számíthatnak tanfelügyeleti ellenőrzésre a minősített pedagógusok. Balog Zoltán az RTL Klub Házon Kívül című műsorában elismerte: „túltoltuk a biciklit egy kicsit.”

Miskolcon a jövő héten felvonulást szervez a Pedagógusok Szakszervezete is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »