Iskolai erőszak: Tíz esetben indult büntetőeljárás Szabolcsban óvodapedagógus, pedagógus vagy gondozó feljelentése alapján tavaly

Kettest kapott, ezért egy széket dobott a tanárnőhöz egy nyolcadikos a szatmári iskolában.

Tíz esetben indult büntetőeljárás óvodapedagógus, pedagógus vagy gondozó feljelentése alapján tavaly iskolai erőszak címén a megyében, tudta meg a Kelet-Magyarország napilap a Szabolcs-Szatmár-­Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság illetékesétől.

illusztráció!

Mint mondják, országos vi­szonylatban ez a szám elenyésző, ámbár minden ügy tovább csorbítja a pedagó­gusok tekintélyét és az iskola jó hírnevét, nem beszélve az agresszió okozta lelki se­bekről.

Bizonyára így gondolja ezt az a pedagógus is, akihez egy szatmári településen a diákja hozzádobta a székét. A tanárnő „bűne” az volt, hogy kettest adott a nyolcadikos fiú matekdolgozatára…

„Te kutyuli! Menjél ki a teremből! Ve…d anyádba!” – Ilyen és még ettől is durvább megjegyzések hangzottak el nemrég egy telefonos videófelvételen egy diák szájából. Az agresszív fiú a tanárát szidta, egyre izgatottabb társai pedig a háttérből biztatgatták: „Adjál neki köcsög! Koccintsd meg az állát!”

Hetekkel korábban egy másik felvételen is hasonló jelenet zajlott. „Majd javítok, amikor én szeretnék!” – voltak kivehetők egy keménykedő fiú szavai a hangzavarból. Amikor pedig a tanára rendreutasította, ismét nekitámadt: „Miért, te ki vagy?”

A szégyentől szemlesütve

Egyre szaporodnak az ilyen és hasonló felvételek, amelyeket általában a balhés helyzetet élvező „szurkolótársak” rögzítenek. Egyikük újságíró előtt be is vallotta: csupán azért videózott, mert a tanárról szeretett volna terhelő felvételeket készíteni. A pedagógusok pedig szemlesütve hallgatnak, kiszolgáltatott helyzetükről az iskolájuk jó hírének védelmében se szívesen nyilatkoznak.

Ennek ellenére rendre szivárognak ki iskolai erőszakról szóló hírek. Győrben egy fizikatanárnőt szúrt meg egy diák, a kemecsei általános iskolában a tanítója lábát törte el egy 14 éves fiú, tanárnője hajába ragadt a diáklány, olvashattuk korábban, nem beszélve a fővárosi peremkerületekben történtekről.
A sokarcú – diák és diák, diák és tanár, tanár és szülő közötti – iskolai erőszakot mindig nagy társadalmi felháborodás követi. A jelenség persze nem új keletű, nem is magyar sajátosság. Mióta létezik közoktatás, a gyerekek azóta méricskélik az erejüket, legfeljebb a diák és tanár, illetve a diák és szülő között kiéleződő, egyre gyakoribb konfliktusok tűnnek úgy, mintha a polgári jogokat úton-útfélen lobogtató 20. század termékei lennének.

Az indulat áldozatai

Hírdetés

Mindent egybevéve bonyolult, politikai haszonszerzésre is alkalmas kérdésről van szó. Nehéz megmondani, meddig terjedhet diákjog és tanári kötelesség úgy, hogy ne menjen egymás rovására. Ráadásul az otthoni környezet és a szociális helyzet is erőteljesen árnyalja a képet.

Ugyanezt erősítette meg Kelet-Magyarország napilapnak Kovács Andrea címzetes rendőr alezredes is: – Ha egy fiatal sok indulattal teli élmény tanúja, résztvevője, áldozata, ő maga is hajlamossá válik az agresszív kitörésekre, döntő szerepe van tehát az őt körülvevő agresszív mintának. Rendkívül sokat árthatnak a televízió-, videó-, mozifilmek, a számítógépes játékok, amelyek az erőszak győzelmét, az erőszakos megoldások célszerűségét sugározzák – mondta el.

A rendőrség kiemelt fő­előadója kitért arra is, hogy kisebb-nagyobb erőszakos megnyilvánulások időről időre Szabolcs-Szatmár-Bereg megye illetékességi területén is előfordulnak, számuk azonban országos viszonylatban nem kimagasló.

– Tavaly 10 esetben indult büntetőeljárás óvodapedagógus, pedagógus, gondozó által tett feljelentés miatt. Mikor tanuló, mikor gondozó sérelmére követtek el, illetve kíséreltek meg bűncselekményt. Az elkövetők között volt 7–14 év közötti gyermekkorú, 14 évet betöltött fiatalkorú, de több esetben előfordult, hogy a szülők fordultak – becsületsértő módon – a nevelő ellen, olvasható itt.

Általában felületi, sérülést nem okozó testi kontaktus robban ki, de sajnos arra is volt példa, hogy súlyosabb, 8 napon túl gyógyuló combcsonttörést szenvedett el a pedagógus, miután el is esett – adta tudtul Kovács Andrea. A rendőrség is minden erejével az ügyek pedagógiai, nem pedig kriminológiai megoldását keresi, ezért is működtetik évek óta a 14 év alattiaknál a DADA, afölött pedig az ELLEN–­SZER általános biztonságra nevelő programokat.

Figyelmeztető esetek a megyéből

A Nyíregyházi Ügyészségtől kaptuk az alábbi esetleírásokat: tavaly februárban az egyik Nyíregyházához közeli település általános iskolájában a késve érkező 14 éves fiú szidalmazta az őt fegyelmezni próbáló tanárnőt. Gyurmagolyókkal dobálta, rá akart gyújtani a tanteremben, leköpte a tanári asztalt, egy alkalommal pedig tenyérrel, hátulról a tanárnő fejére is ütött. A vádiratban további lopások is szerepelnek a fiú terhére, ezért az ügyészség javítóintézeti nevelés elrendelését indítványozta vele szemben. Az eljárás a bíróságon folytatódik.

Tavaly májusban Kemecsén egy 14 éves fiú az iskola folyosóján üldözés közben megrúgta a tanárnőjét, amitől lába tört. Az ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, súlyos testi sértés és garázdaság bűntettével vádolja a fiút. Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta, a bíróság pedig pártfogó felügyeletét is elrendelte a vádlott mellett.

Harmadik történetünk a tanár elleni szülői agresszióra példa. Tavaly január elején az egyik községi általános iskolában követelt elégtételt első osztályos gyermekének a szülő. A tanórát megzavarva kezdett vitába az osztályfőnökkel, sérelmezte a gyermekkel szembeni korábbi intézkedését. Dühében a gyerekek előtt kétszer tenyérrel mellkason is ütötte, szidalmazta, veréssel fenyegette a tanárnőt, majd az ajtót becsapva távozott.

Az ügyészség kiemelten kezelte az ügyet, és soron kívül állította bíróság elé az anyukát, akit a bíróság 120 óra közérdekű munkára ítélt jogerősen, írja Kelet-Magyarország napilap.

Címlap: Illusztráció

Magyar Tudat Nemzeti Hírportál

The post Iskolai erőszak: Tíz esetben indult büntetőeljárás Szabolcsban óvodapedagógus, pedagógus vagy gondozó feljelentése alapján tavaly appeared first on Magyar Tudat Nemzeti Hírportál.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »