Irma „szeme” elérte Floridát

Irma „szeme” elérte Floridát

Megérkezett a floridai Keys szigetcsoportra az Irma hurrikán szeme, néhány órával azután, hogy a széle elérte a szigeteket – írja a BBC. A brit közszolgálati média híroldala szerint a Floridától délre fekvő szigetcsoportot 209 km/h-s széllökések érték el.

Innen Florida partvidéke felé húzódik tovább a hurrikán, amely a korábbinál kicsit nyugatabbra, Tampa városa felé halad majd. Ugyanakkor a keleti parton fekvő Miami sincs biztonságban. Az utolsó jelentések szerint négyszázezer floridai otthonban ment el az áram.

Florida now taking the full force of #IrmaHurricane extreme conditions across the south… #severeweather #irma pic.twitter.com/JMjUBsiQB6— WEATHER/ METEO WORLD (@StormchaserUKEU) 2017. szeptember 10.

A Floridában élők közül mintegy 6,3 millió embernek tanácsolták, hogy hagyja el a környéket, a vihar ugyanis életveszélyes lehet. A karibi szigetvilágon végigsöprő Irmának legalább 25 áldozata volt.

A hurrikánt az amerikai országos hurrikánközpont, az NHC magyar idő szerint vasárnap reggel minősítette fel négyes erősségű trópusi ciklonná. Ennek oka, hogy a hurrikán miután elhagyta Kubát, olyan vízfelület fölé ért, amelynek hőmérséklete meghaladta a 30 Celsius-fokot, és a „kádmeleg” víz tovább táplálta a hurrikán erejét. A hurrikánok kialakulásáról és a mostani sűrű hurrikánszezon okairól egyébként itt írtunk:

http://mno.hu/

Hírdetés

http://mno.hu/

Az NHC adatai szerint az Irma hurrikán átmérője több mint 560 kilométer. A The Washington Post ezt érdekes térképpel érzékeltette, Európa fölött például így festene Irma (persze itt nem alakulnak ki hurrikánok, mert nincsenek meg az ehhez szükséges feltételek):

http://mno.hu/

 

A Karib-tengeri térségben és Észak-Amerikában tomboló hurrikánok hatalmas kárkifizetést jelenthetnek a biztosító cégeknek – idézte a Lloyd’s of London vezérigazgatóját a The Sunday Times című brit lap. Az MTI szerint Inga Beale azt mondta, hogy a legrosszabb forgatókönyv kezd megvalósulni: a Harvey hurrikán komoly áradásokat okozott, majd megérkezett az Irma legalább 131 milliárd dolláros kárral, és ehhez hozzáadódik a hamarosan lecsapó José hurrikán rombolása.

– A becsült kár így akár 200 milliárd dollár is lehet

– mondta a Lloyd’s vezérigazgatója. A biztosító vezetője ugyanakkor hozzátette: bár gigászi összegeket kell kifizetni a károsultaknak, a biztosítók sem járnak rosszul, hiszen jövőre emelhetik a természeti károkra vonatkozó biztosítási díjakat. A vasárnapi brit lap rámutatott arra, hogy miután az elmúlt években a hurrikánok nem okoztak túlságosan nagy kárt, ezért jelentősen csökkentek a természeti katasztrófákra köthető biztosítási díjak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »