Irdatlan politikai öngól készülődik Ausztráliában

Egyre növekszik a kialakult belpolitikai patthelyzettel szembeni elégedetlenség Ausztráliában: az elhúzódó szavazatszámlálás miatt továbbra sincs biztos győztese a múlt hét végén lezajlott előre hozott választásoknak, s többen a kialakult bizonytalanságért felelősnek mondott, a voksolást kiíró Malcolm Turnbull miniszterelnök lemondását követelik.

Az ausztrál kormányfő kedden azonban az elégedetlen hangokra reagálva leszögezte: „A szavazatszámlálás folytatódik, és továbbra is bízunk benne, hogy elég helyet szerzünk a (parlamenti) többség eléréséhez.”

Ennél szorosabb nehezen lehetne

Az ausztrál közmédia – részeredményeken alapuló – adatai szerint a kormányfő vezette jobbközép liberális-nemzeti koalíció 68 mandátumot szerzett az ausztrál törvényhozás alsóházában, miközben a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a balközép Munkáspárt 67 képviselői helyet tudhat magáénak.

Tíz mandátum sorsa továbbra is kérdéses. Ez óriási bizonytalanságot teremt, mivel a kormányalakításhoz 76 mandátum megszerzése szükséges.

A július 2-án lezajlott választás teljes végeredménye csak a jövő hét végén lesz meg, mert a hatóságoknak meg kell várniuk, hogy az összes levélszavazat beérkezzen. Az ausztrál választási bizottság közlése szerint a levélben leadott másfél millió voks közül kedden 400 ezer beérkezését várják.

Hírdetés

Összetett rendszer

A szavazatszámlálás az összetett ausztrál választási rendszer miatt is elhúzódik. Mivel a szavazók a rangsorolásos rendszer alapján egytől nyolcig terjedő skálán értékelik az egyes jelölteket, a voksok összesítése sokkal több időt igényel.

Öngól lehet az előre hozott választás

A kialakult helyzet miatt többen – köztük Bill Shorten, az ellenzéki Munkáspárt vezetője – lemondásra szólították fel Turnbullt, az előre hozott szavazás kiíróját és két éven belül Ausztrália negyedik miniszterelnökét, aki sokak szerint veszélyes szerencsejátékba kezdett a belpolitikával.

Pedig a kormányfő éppen politikai helyzete megszilárdítását várta a választástól: a tavaly szeptemberben Tony Abbott egykori kormányfő ellen kezdeményezett bizalmatlansági szavazást követően hatalomra került politikust ugyanis a törvényhozás felsőházában egyre kevesebben támogatták.

Turnbull taktikai húzása azonban visszaüthet: ellenzői azzal vádolják, hogy ő a felelős a belpolitikai bizonytalanság kialakulásáért, míg pártján belül többen úgy vélik, hogy a törvényhozás mindkét házának májusi feloszlatása óta sorozatosan követ el hibákat, a 8 hetes választási kampány pedig időt adott a Munkáspártnak arra, hogy kulcsfontosságú kérdésekben szólítsa meg a választókat és növelje támogatottságát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »