Irányváltás következhet az Osztrák Szabadságpártban

Irányváltás következhet az Osztrák Szabadságpártban

Herbert Kickl frakcióvezető, volt belügyminiszter veszi át a Norbert Hofer lemondása után megüresedett pártelnöki tisztséget az Osztrák Szabadságpártban (FPÖ), miután a párt szombati bécsújhelyi rendkívüli kongresszusán a delegáltak 88,2 százaléka rá szavazott.

Az 52 éves Kickl megválasztása fontos irányváltást jelez az FPÖ-ben. A döntéssel szinte minimálisra csökkent az esélye egy újabb szabadságpárti–néppárti koalíciónak szövetségi szinten. Kickl Sebastian Kurz osztrák kancellár legádázabb bírálója. A politikus szerint a kormány koronavírus elleni óvintézkedései eltúlzottak voltak.

Hírdetés

Herbert Kickl 25 éves politikai múlttal rendelkezik, de hosszú évekig csak mint a korábbi pártvezérek, Jörg Haider és később Heinz-Christian Strache beszédíróját tartották számon. Rövid ideig tartó, a korábbi néppárti–szabadságpárti koalícióban betöltött belügyminisztersége alatt és azt követően az utóbbi években párton belül és a lakosság körében is jelentős támogatottságot szerzett.

Norbert Hofer, aki Heinz-Christian Strache 2019-es Ibiza-botránya után lett az FPÖ elnöke, június 1-jén mondott le a pártelnöki pozícióról, nem utolsósorban a Kickl és közte kialakult ellentét miatt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »