Iránytű: Továbbra is a kormánypárt a legelutasítottabb

Iránytű: Továbbra is a kormánypárt a legelutasítottabb

Júliusban is a Fidesz számított a legelutasítottabb pártnak, a választók körülbelül negyede (26 százalék) ugyanis semmiképpen sem szavazna a kormánypártra – derült ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet legfrissebb felméréséből. A kutatás szerint a Fideszt a szocialisták követik 16 százalékos elutasítottsággal, míg a DK-ra, valamint a Jobbikra a választók 12-12 százaléka nem voksolna semmiképpen. Nem tudja megítélni a kérdést a megkérdezettek öt százaléka; hét százalékuk pedig mindegyik pártot egyformán elutasítja.

Legnagyobb arányban (28 százalék) az MSZP-t utasítják el a kormánypártok szavazói, majd a DK következik 21, a Jobbik pedig 19 százalékos elutasítottsággal. Kölcsönös az ellenszenv: az MSZP-szimpatizánsok 70 százaléka semmiképpen sem szavazna a Fideszre, de 22 százalékuk azt is kizártnak tartja, hogy a Jobbikra voksoljon. A Jobbik-szimpatizánsok körében is a Fidesz–KDNP a legelutasítottabb (49 százalék), de sokan (22 százalék) nevezték meg az MSZP-t és a DK-t (9 százalék) is. Az MSZP híveinél csak a Momentum- és DK-szavazók utasítják el jobban (82, illetve 88 százalék) a kormányzó pártot.

Semmiképpen nem szavazna a Fidesz–KDNP-re az LMP támogatóinak csaknem kétharmada (64 százalék), míg 21 százalékuk ugyanígy vélekedik a Jobbikról is. A szocialisták elutasítottsága a zöldpárt szimpatizánsainak körében 11 százalék.

http://mno.hu/

Hírdetés

 A Magyar Nemzet megrendelésére készült felmérés szerint a Fidesz–KDNP szimpatizánsai nagyon elhivatottak, 38 százalékuk ugyanis nem tudott olyan pártot megnevezni, amelyre leadná voksát, ha kedvencére nem szavazhatna. Azok a kormánypártiak, akik elképzelhetőnek tartották másik párt támogatását is, leggyakrabban (22 százalék) a Jobbikot említették másodlagos pártpreferenciaként, de néhányan (kilenc, illetve nyolc százalék) az LMP-t és az MSZP-t is.

Nemcsak a Fidesz–KDNP táborán belül, hanem általában is elmondható, hogy a megkérdezettek a Jobbikot említették leggyakrabban (12 százalék) a második kedvenc pártként. Nem sokkal marad el az LMP, a zöldpárt ugyanis a megkérdezettek kilenc százalékának jelentene alternatívát, míg az MSZP-t és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot a választók hat százaléka nevezte meg másodlagos pártpreferenciaként. A Fidesz–KDNP-re és a DK-ra négy-négy, az Együttre és a Momentumra két-két százalék szavazna másodsorban. A teljes népességet tekintve a választásra jogosultak ötöde az általa támogatott párton kívül nem szavazna másik erőre.

http://mno.hu/

Nem voksolna más pártra a Jobbik táborának ötöde, ugyanakkor 18 százaléka a Fidesz–KDNP-t, 17 százaléka pedig az LMP-t is alternatívának tartja. Az MSZP támogatóinak 26 százaléka a Jobbikra, 22 százaléka a DK-ra, 18 százaléka az LMP-re voksolna másodsorban. Megállapítható a kutatás alapján, hogy a választás előtt nyolc hónappal megcsontosodtak az erőviszonyok, a pártokról kialakult vélemények – az elutasítottság és a támogatottság tekintetében is – szinte változatlanok maradtak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »