Iránytű Intézet: Gyengült a Fidesz, de magasan vezet

Iránytű Intézet: Gyengült a Fidesz, de magasan vezet

Noha minimális csökkenés megfigyelhető a kormánypártoknál a választási év első hónapjában, továbbra is meggyőző fölénnyel vezetnek – ez derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, a Magyar Nemzet számára készített kutatásából.

Az adatok szerint a Fidesz–KDNP a biztos szavazók között a decemberi 50 százalék után januárban 48 százalékon áll. Igen jelentősen van lemaradva tőlük a Jobbik, amely a múlt havi 21 után ebben a hónapban 22 százalékot ért el.

Újabb ugrással lehet elérni a többi ellenzéki pártot, amelyek már a harmadik helyért versengenek: az MSZP nyolc, a velük állandó harcban, mégis szövetségben álló Demokratikus Koalíció (DK) hét százalékot tudhat magáénak, és ugyancsak hétszázalékos az LMP.

http://mno.hu/

Hírdetés

A kisebb formációk közül a kutatás szerint a Momentum három-, az Együtt két-, a szocialisták miniszterelnök-jelöltjét adó Párbeszéd pedig egyszázalékos támogatottságú.

A teljes népességet tekintve az erősorrend ugyanez, a kormánypártok némi csökkenést, a Jobbik minimális erősödést könyvelhetett el. A felmérés alapján a Fidesz–KDNP 33 százalékon áll, a Jobbiknak 17 százalékos tábora van, a szocialisták hat-, a DK és az LMP pedig öt-öt százalékos támogatottságot élvez.

A kutatás szerint az emberek 14 százaléka bizonytalan, nyolc százalék nem válaszolt, hét százalék pedig nem is akar elmenni szavazni.

Az is kiderült, hogy a pártok közül a Jobbiknak vannak a legnagyobb arányban fiatal szavazói, táboruk 26 százalékát a 18 és 29 év közöttiek teszik ki. Az LMP-nél ez az arány 22, az MSZP-nél 21, a Fidesz–KDNP-nél pedig 13 százalék.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »