Irányt válthat a német migránspolitika?

Irányt válthat a német migránspolitika?

Angela Merkel egészen más hangot ütött meg a migránsokkal kapcsolatban az újévi erőszakhullám megismerése után.

Angela Merkel egészen más hangot ütött meg a migránsokkal kapcsolatban az újévi erőszakhullám megismerése után. Aljas bűncselekményekről beszélt, hivatalosan is undorának és felháborodásának adott hangot. Mit jelent ez a német migránspolitika eddigi és jövendőbeli kurzusának kérdésében?

A német CDU ma ül össze Meinzban, a találkozó meghatározó témája pedig minden bizonnyal a migránskrízis és az újévi erőszakhullám lesz. A Bild szerint a találkozót megelőzően, még a csúcsvezetés Wildbad Kreuthban megrendezett tanácskozásán Angela Merkel a következőket mondta bizalmasan legközelebbi párttársainak: „Mindig azt hittem, örömmel tölt majd el, hogy ilyen sok menekült érkezik hozzánk. Ma már ezt nem sikerként értékelem.”

A Bild kiszivárogtatott információkra hivatkozik, és „Merkel irányt vált?” című cikkében szemmel láthatóan komolyan gondolja annak lehetőségét, hogy az egyre rejtélyesebb, de futótűzként terebélyesedő újévi erőszakhullám hatására maga a kancellár is másként gondoljon a migránsválságra, a feltétlen befogadásra, a kötelező érvényű segítségre.

Hírdetés

A CDU első körben várhatóan jelentős szigorításokat javasol a migránsok fogadása és azok német földön történő ellenőrzése területén is. Szóba jöhet a menedékjog megvonása, videós megfigyelés, gyors kitoloncolás is.

Angela Merkel ősszel még azt mondta, hogy Németországnak nem kell elnézést kérnie azért, mert barátságos arcát mutatja a menekültek felé. A német határt átlépő bő 1 millió migránsnak egy része azonban nem sok tiszteletet és barátságot mutatott meghívója és vendéglátója felé. Egészen pontosan szembeköpte azt. A német szavazók szemében Merkel azért olyan szimpatikus vezető, mert bíznak benne, hogy meg tudja oldani a különböző válságokat és garantálja biztonságukat.

A számos német városban elkövetett, de Kölnben kicsúcsosodott újévi erőszak mellett az is nyomás alá helyezi a német kancellárt, hogy a skandináv országok északon szigorú határellenőrzést vezettek be, délről pedig lehet hó, lehet fagy, naponta még mindig legalább 3000 migráns érkezik Németországba.

Mike Mohring, a CDU frakcióelnökök vezetője rendkívül egyszerűen fogalmazta meg a helyzetet: „Köln fordulópont.” Németországban most a belső biztonság lett a legfontosabb kérdés. (Azt már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy éppen a Bild robbantotta ki a sajtóban a kölni támadások ügyét, szállította folyamatosan a legfrissebb híreket, köztük olyan rendőrségi forrásokból származó információkat, amelyekkel rendre újabb megvilágításba helyezték az eseményeket. )


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »