Iráni-orosz elnöki találkozóra került sor Türkmenisztánban

Iráni-orosz elnöki találkozóra került sor Türkmenisztánban

2024. 10. 13.

Pénteken Asgabatban, a türkmén fővárosban találkozott Masoud Pezeshkian iráni és Vladimir Putyin orosz elnök. A két államfő közös sajtótájékoztatót tartott.

Vlagyimir Putyin orosz Maszúd Pezeskijan iráni elnökkel tárgyalt pénteken Türkmenisztánban, ahol a két vezető üdvözölte országaik erősödő gazdasági kapcsolatait és a világügyekkel kapcsolatos hasonló nézeteit, amelyre az Egyesült Államok aggodalommal tekint.

Ellentétbe kerül Washingtonnal és az Európai Unióval Oroszország ukrajnai háborúja miatt , amit az arrogáns és önérdekű Nyugat elleni szélesebb körű egzisztenciális harc részeként vet fel – Putyin szeretné elmélyíteni kapcsolatait az általa globális keletnek és globális délnek nevezettekkel.

“Gazdasági és kulturális szempontból kommunikációnk napról napra erősödik, és egyre erősebbé válik” – mondta Pezeskjan Putyinnak az IRNA hivatalos hírügynökség jelentése szerint.

“Az Irán és Oroszország közötti együttműködés növekvő tendenciáját, figyelembe véve mindkét ország legfelsőbb vezetőinek akaratát, fel kell gyorsítani e kapcsolatok megerősítése érdekében” – folytatta az iráni elnök.

Egy későbbi dubaji jelentésben az orosz TASS hírügynökség az iráni elnököt idézte a hivatala által kiadott videóbanAz iráni elnökszerint  a két fél megállapodott abban, hogy számos területen fokozzák az együttműködést.

“Az orosz elnökkel folytatott tárgyalásaink körülbelül egy óráig tartottak. És ismét azokról a megállapodásokról beszéltünk, amelyeket megkötöttünk” – idézi a jelentés.

“Konstruktív interakciónk van. Megállapodtunk abban, hogy felgyorsítjuk a gázágazatban, az út- és vasútépítésben, a sótalanításban és más energiával, petrolkémiai anyagokkal és villamos energiával kapcsolatos projektek befejezését.”

Hírdetés

Pezeshkian a múlt hónapban elkötelezte országát, hogy szorosabb kapcsolatokat alakítson ki Oroszországgal a nyugati szankciók ellen . A két ország azt állítja, hogy közel állnak egy stratégiai partnerségi megállapodás aláírásához, amit Pezeshkian pénteken kijelentett, reméli, hogy a BRICS-országok oroszországi csúcstalálkozóján még ebben a hónapban sikerül véglegesíteni.

Az Egyesült Államok aggodalommal tekint Moszkva Teheránnal való egyre erősödő kapcsolatára. Azzal vádolta Iránt, hogy ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak az ukrajnai konfliktushoz, amit Teherán cáfol.

Új világrend van kialakulóban

Oroszország szerint az Iránnal való együttműködés minden területen bővül.

“Aktívan dolgozunk együtt a nemzetközi színtéren, és a világ aktuális eseményeivel kapcsolatos értékeléseink gyakran nagyon közel állnak egymáshoz” – idézte a TASS Putyint.

Pezeshkian az IRNA szerint megjegyezte, hogy Irán és Oroszország jelentős kiegészítő képességekkel rendelkezik, és segítheti egymást. “A világban elfoglalt pozícióink sokkal közelebb állnak egymáshoz, mint másokhoz” – mondta az orosz vezetőnek.

Pezeshkian korábban kijelentette, hogy Izraelnek “fel kellene hagynia az ártatlan emberek gyilkolásával” , közel-keleti akcióit pedig az Egyesült Államok és az EU is támogatta. Oroszország a polgári területek bombázása miatt is bírálta Izraelt.

Az orosz államfő beszédében külön kitért a Libanon és a Gáza övezet ellen folyó izraeli agresszióra. Elmondta, hogy az ártatlan emberek, főleg a nők és gyermekek legyilkolása közönséges bűncselekmény, melyre nincs semmilyen elfogadható magyarázat.

Putyin a Kreml által korábban pénteken közzétett nyilatkozatában azt mondta a közép-ázsiai országban tartott konferencián, hogy új világrend alakul ki, és a gazdasági növekedés, valamint a pénzügyi és politikai befolyás új központjai vannak kialakulóban.

Oroszország “a lehető legszélesebb körű nemzetközi vitát” támogatta a feltörekvő többpólusú világról, és nyitott volt arra, hogy megvitassák azt különböző fórumokon, köztük a Független Államok Közösségében, az Eurázsiai Gazdasági Unióban, a Sanghaji Együttműködési Szervezetben és a BRICS-ben – mondta Putyin.

Orientalista.hu-Al-Isfahani , Zenobia (Press TV, Reuters)

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »