Irán újabb hajót foglalt le üzemanyag-csempészet miatt a Perzsa-öbölben

Irán újabb hajót foglalt le üzemanyag-csempészet miatt a Perzsa-öbölben

Az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt egy hajót a Perzsa-öbölben, amely állítólag 250 ezer liter dízelolajat csempészett volna az Egyesült Arab Emírségekbe – számolt be az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség hétfőn.

A Nagy-Tunb szigetének közelében feltartóztatott hajó legénységét átadták a hatóságoknak.

Irán a világ azon államai közé tartozik, ahol nagyon olcsó az üzemanyag az állami támogatások és a helyi fizetőeszköz leértékelődése miatt. Emiatt tengeren és szárazföldön egyaránt burjánzik az üzemanyag-csempészet, a hatóságok pedig keményen fellépnek ellene.

Hírdetés

Az iszlám köztársaság szeptember első napjaiban lefoglalt egy tartályhajót üzemanyag-csempészet miatt, amely mintegy 284 ezer liter dízelolajat szállított. A tanker tizenkét, Fülöp-szigeteki matrózát őrizetbe vették.

Az elmúlt hónapokban fokozódott a feszültség a Perzsa-öböl térségében. Az egyik legfrissebb incidens egy hétvégi dróntámadás volt, amellyel az Aramco szaúd-arábiai állami olajvállalat két terminálját vették célba. Elkövetőként az Irán támogatását élvező jemeni síita lázadók jelentkeztek. A szunnita iszlám konzervatív ágát követő Szaúd-Arábia és a síita Irán régóta verseng a regionális vezető szerepért, és több térségbeli háborúban – köztük Jemenben – támogat szembenálló feleket. Washington közvetlenül Teheránt tette felelőssé a hétvégi akcióért, de az tagadta, hogy köze lett volna az eseményekhez.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »