Irán új frontot nyit, ha Izrael nem állítja le a civilek gyilkolását

Irán új frontot nyit, ha Izrael nem állítja le a civilek gyilkolását

2023. 10. 16.

Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy ha az izraeli légicsapások leállítására és a gázai szárazföldi offenzíva megakadályozására irányuló diplomáciai erőfeszítések sikertelenek maradnak, fennáll a veszélye annak, hogy a konfliktus kontrollálatlanul eszkalálódik, és több regionális szereplő is csatlakozhat a harchoz.

“Ha a Gázai övezetben gyermekeket gyilkoló izraeli támadások azonnali leállítását célzó intézkedések zsákutcába jutnak, nagy valószínűséggel számos más front is megnyílik” – mondta Hossein Amir-Abdollahian vasárnap az Al Jazeerának, megismételve azt a figyelmeztetést, amelyet Irán az elmúlt héten többször is hangoztatott.
Hirdetés

“HA A CIONISTA ENTITÁS [IZRAEL] ÚGY DÖNT, HOGY BELÉP A GÁZAI ÖVEZETBE, AZ ELLENÁLLÁS VEZETŐI A MEGSZÁLLÓ KATONÁK TEMETŐJÉVÉ FOGJÁK VÁLTOZTATNI” – TETTE HOZZÁ, UTALVA A HAMÁSZRA, HIVATALOS NEVÉN AZ ISZLÁM ELLENÁLLÁSI MOZGALOMRA.

A térségbeli diplomáciai útja során az iráni miniszter a katari Dohában találkozott a Hamász egyik legfőbb politikai vezetőjével, Iszmail Hanijejjel, ahol a többi iszlám országot Palesztina támogatására szólította fel, és biztosította, hogy Irán folytatja erőfeszítéseit a “cionisták által elkövetett háborús bűnök” megállítására.

“AZ IRÁNI ISZLÁM KÖZTÁRSASÁG SOHA NEM FOG MEGHÁTRÁLNI A PALESZTIN NEMZETET TÁMOGATÓ ELVEI ÉS ÉRTÉKEI MELLETT” – HANGSÚLYOZTA.

Hírdetés

A gázai válság megoldásának megtalálása érdekében Amir-Abdollahian, Vang Ji kínai külügyminiszterrel is megvitatta “a térségben kialakult érzékeny helyzetet”. Arra kérte Kínát, hogy használja ki az ENSZ Biztonsági Tanácsában meglévő lehetőségeit a gázai lakosok halálának és szenvedésének megállítása érdekében, hangsúlyozva egy humanitárius folyosó létrehozásának szükségességét.

Ebrahim Raiszi iráni elnök vasárnap telefonbeszélgetést kezdeményezett több muzulmán vezetővel, riadalmat keltve a Gázai övezetben kialakult szörnyű helyzet miatt, és “határozott és azonnali” fellépésre szólította fel az Arab Ligát és más nemzetközi testületeket az izraeli “gyilkológépezet” megállítása érdekében.

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Khameni ajatollah is felszólította a muszlim országokat, hogy siessenek a palesztinok segítségére. “Isten kegyelmével ez a mozgalom, amely Palesztinában elindult, előre fog haladni, és a palesztinok teljes győzelmét fogja eredményezni” – közölte egy szombati X (korábban Twitter) bejegyzésben.

Az Egyesült Államok egy második repülőgép-hordozó armadát küldött a Földközi-tenger keleti részére, hogy nyomást gyakoroljon Iránra, a libanoni Hezbollahra és más palesztinbarát erőkre, hogy maradjanak ki az izraeli-gázai háborúból. Annak ellenére azonban, hogy számos amerikai tisztségviselő spekulált Irán esetleges részvételéről a Hamász fegyveresei által Izrael ellen végrehajtott halálos támadásban, Joe Biden elnök elismerte, hogy “jelenleg” “nincs egyértelmű bizonyíték” arra, hogy Teherán tudott a támadásról, vagy segített a Hamásznak a támadás megtervezésében.

Orosz Hírek

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »