Irán üdvözli Washington elszenvedett diplomáciai kudarcát

Irán üdvözli Washington elszenvedett diplomáciai kudarcát

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 15 tagja közül csupán kettő, az Izraelt mindig és minden téren támogató Amerikai Egyesült Államok és a zsidók által gazdasági előnyökkel kecsegtetett Dominikai Köztársaság szavazott az Iráni Iszlám Köztársaságra még 2007-ben elrendelt fegyvervásárlási embargó meghosszabbítására tett amerikai javaslatra, 11 tagállam tartózkodott. Irán az amerikai politika fiaskójaként értékeli a BT-ben megejtett pénteki szavazás eredményét – írja a Jedi’ot Áháronot izraeli hírportál és az IRNA iráni hírügynökség.

Az Irán ellen 13 esztendővel ezelőtt elrendelt fegyverembargó hatálya egyébként az idén októberben, tehát jó másfél hónap múlva lejár. Donald Trump elnök hivatali idejének vége felé – mert a felmérések szerint rosszul áll a szénája a közelgő elnökválasztás előtt – Izrael érdekeit szem előtt tartva igyekezett minden BT-tagot, de főleg a vétójoggal rendelkezőket meggyőzni arról, hogy szavazzák meg a Teheránt sújtó fegyverembargó meghosszabbítására vonatkozó amerikai javaslatot.

Washington, illetve a leginkább érdekelt Izrael és a Perzsa-öbölbeli arab országok ugyanis igyekeztek kijárni az embargó meghosszabbítását, mert attól tartanak, hogy annak föloldása után Teherán modern konvencionális fegyvereket szerez be Kínától és Oroszországtól, ami által ütőképesebbé teszi a légierejét, s modern tankokat állít hadrendbe a szárazföldi alakulatoknál. Hászán Roháni, iráni elnök még tavasszal, tehát hónapokkal a BT mostani, pénteki szavazása előtt figyelmeztette az izraeli érdekeket minden téren kiszolgáló, s ezért a Teherán elleni fegyverbeszerzési embargó meghosszabbítását is vehemensen szorgalmazó Trump elnököt: Washington ostoba hibát követett el azzal, hogy fölmondta a nagyhatalmak és Irán közti, úgynevezett nukleáris egyezményt. Ha Trump meggondolná magát, és az egyezményt ismét tiszteletben kívánná tartani, előbb fel kell oldania a Teheránra elrendelt összes szankciót, illetve kártalanítani kell Iránt a szankciók megújítása miatt elszenvedett veszteségért – vélekedett korábban Hászán Roháni iráni elnök.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában pénteken megejtett szavazás során két, vétójoggal rendelkező nagyhatalom, Kína és Oroszország az Irán elrendelt fegyverembargó meghosszabbítását célzó amerikai javaslatot leszavazta, míg a nagyhatalmak és Irán által 2015-ben aláírt nukleáris egyezményt továbbra is tiszteletben tartó Nagy-Britannia, Franciaország, illetve a zsidóktól rettegő Németország tartózkodott. Ez utóbbi tényre pedig az lehet a magyarázat, hogy a világon már sokallták Amerika egyoldalú, sokszor a nemzetközi jognak is fittyet hányó Izraelt támogató újabb és újabb kezdeményezését. Kína ENSZ-nagykövete, Hszu Csen (másképpen: Chen Xu) Washingtont bírálva kijelentette: a szavazás eredménye újfent azt bizonyítja, hogy az egyoldalú politika nem támogatható, s az erőszak végül mindig kudarccal jár.

Hírdetés

’Abbász Muszávi, az Iráni Külügyminisztérium szóvivője azt írta a Twitter-oldalán: a washingtoni rezsimnek tanulni kell a kudarcaiból, mert ha nem, nemzetközileg még a mostaninál is jobban elszigetelődik. Madzsid Táht-e Raváncsi, Irán ENSZ-nagykövete pedig nagyjából hasonló megfogalmazásban az IRNA hírügynökségnek kijelentette: az a tény, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította az Egyesült Államok kezdeményezte, Irán ellen elrendelt fegyverembargó meghosszabbítását indítványozó javaslatot, Washington nemzetközi elszigetelődését bizonyítja. Madzsid Táht-e Raváncsi egyben óva inti az Amerikai Egyesült Államokat a további Irán-ellenes lépések megtételétől. „Az Irán elleni szankcióknak és korlátozásoknak komoly következményei lesznek. Korlátlanok a lehetőségeink ezen a téren. Washington vagy bármely más ország, amely segédkezet nyújt az Irán-ellenes törvénytelenségek elkövetéséhez, vállalnia kell a következményeket”, nyilatkozta Irán ENSZ-nagykövete az IRNA hírügynökségnek.

De nem csak Irán ENSZ-nagykövete és a teheráni Külügyminisztérium szóvivője nyilatkozott meg szinte ünnepelve Washington diplomáciai fiaskóját, illetve a Trump-kormányzat ezzel járó nemzetközi elszigetelődését. Hászán Roháni, iráni elnök kijelentette: Washingtonnak nem sikerült likvidálni az Irán és a nagyhatalmak közti, 2015-ben aláírt, Teherán nukleáris programját ellenőrző egyezményt. Roháni perzsa elnök nem leplezett kárörömmel hozzáfűzte: „Nem emlékszem a mostanihoz hasonló megtörtént esetre, aminek lényege az, hogy az Amerikai Egyesült Államok hónapokon keresztül ügyködik az Iráni Iszlám Köztársaságot sújtó csapást lehetővé tevő javaslat előkészítésén – majd végül a Biztonsági Tanácsban mindössze egyetlen tagország támogatását nyeri el.” (A világ egyik vezető hatalma, a Dominikai Köztársaság támogatását – H. J.)

Persze, ne higgyük, hogy Izrael és Amerika könnyen belenyugszik az ENSZ BT-ben elszenvedett fiaskóba. Az úgynevezett „evangéliumi református” (a hitgyülihez hasonló szellemiségű, Izrael- és zsidóimádó „keresztény” szekta – H. J.) Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a BT-ben megejtett szavazásra reagálva még pénteken sietett bejelenteni, hogy Washington az ENSZ-ben elszenvedett diplomáciai kudarca ellenére tovább folytatja az Iránra kifejtett nyomás gyakorlását. Pompeo egyben sajnálkozását fejezte ki, amiért Nagy-Britannia és Franciaország nem támogatták a Perzsa-öbölbeli országok (az Irántól rettegő, Amerika-barát arab államok – H. J.) és Izrael (sic!) követelését, hogy szavazzák meg az Iránra, már 2007-ben-ben kimondott fegyverembargó meghosszabbítására vonatkozó amerikai javaslatot.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »