Irán szerint értékelni kellene a „visszafogottságukat”

Irán "visszafogottságot tanúsított" az Izrael ellen intézett drón- és rakétatámadás során, mely a síita állam damaszkuszi konzulátusa ellen végrehajtott csapására volt válasz – jelentette ki hétfőn az iráni külügyi szóvivő.

Sajtótájékoztatóján Nasszer Kanaáni leszögezte: a nyugati országoknak értékelniük kellene ezt a "visszafogottságot" ahelyett, hogy tiltakoznak, és újabb szankciókkal fenyegetőznek.

Az iráni Forradalmi Gárda szombat éjjel intézett drón- és rakétatámadást Izrael ellen. Az iráni művelet ellen felemelte a szavát a többi között az Egyesült Államok, Németország és Franciaország is, a világ hét legfejlettebb iparú országa (G7) és az Európai Unió (EU) pedig újabb szankciókat helyezett kilátásba.

Hírdetés

A szóvivő emellett hétfőn aláhúzta, hogy Irán semmiféle előzetes megbeszélést nem folytatott a művelet előtt egyetlen országgal sem, és Teherán "nem akarja szítani a feszültséget a térségben".

Az iráni válaszcsapást szükségesnek és arányosnak nevezte, mely, mint mondta, katonai létesítmények ellen irányult.

Kanaáni kitért az MSC Aries nevű teherhajóra is, melyet a Forradalmi Gárda különleges erői szombaton vontak ellenőrzésük alá a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalának számító Hormuzi-szorosban, és azt mondta, a hajót "a tengeri jog megsértése miatt" foglalták le. "Kétség sem férhet ahhoz sem, hogy a hajó kapcsolatban állt Izraellel" – közölte, hozzátéve, hogy az MSC Ariest – mely szerinte nem válaszolt az iráni hatóságok hívására – iráni vizekre vontatták.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »