Irán-Szaúd-Arábia 1:0

Irán-Szaúd-Arábia 1:0

Hiába avatkozott be Szaúd-Arábia, az Irán-barát síita felkelők győzelemre állnak Jemenben.

A jemeni síita húszi lázadók és szövetségeseik páncélozott harcjárművekkel vonultak be szerdán a déli Áden városába, az Abed Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű erők fellegvárába – jelentették szemtanúk. Helyi lakosok elmondták, hogy a húszi erőknek és az Ali Abdalláh Száleh korábbi jemeni államfőhöz hű csapatoknak a Jemenben beavatkozó nemzetközi koalíció egy hete tartó légicsapásai ellenére sikerült behatolniuk Áden központjába.

A beszámolók szerint Ádenben rakétavetőkkel felfegyverkezett harcosok hatalmas csoportjait látták, akiket páncélozott harcjárművek és gépfegyverekkel felszerelt teherautók kísértek. A városból sokan elmenekültek, többen hajóval próbálták elhagyni a várost. Egy szemtanú arról számolt be, hogy a belváros utcáin holttestek hevertek, az épületek tetején pedig mesterlövészek posztoltak.

Hírdetés

Katonai források szerint a lázadók és a kormányerők közötti összecsapásokban szerdán több tucatnyian vesztették életüket Áden környékén és Jemen déli részén.

Szaúd-Arábia és szövetségesei hetedik napja mérnek folyamatosan légicsapásokat a felkelőkre. Egy magas rangú szaúdi tábornok úgy nyilatkozott, hogy a bombázásokkal a húszik mozgásterét akarják szűkíteni, valamint az illegális fegyverkereskedelem megakadályozása érdekében ellenőrzésük alá akarják vonni a kikötőket.

A húszik tavaly szeptemberben szállták meg a fővárost, februárban pedig lemondásra kényszerítették az államfőt, majd feloszlatták a parlamentet és teljes egészében átvették a hatalmat. Azóta az országban politikai káosz uralkodik. Hádi a Jemen déli részén található kikötővárosba, Ádenbe menekült, ahol visszavonta lemondását, és a Perzsa-öböl menti országok segítségével új politikai bázist alakított ki. Néhány napja Ádenből külföldre menekült, miután a húszik és szövetségeseik hadjáratot indítottak a hozzá lojális erők ellen.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »