Irán rakéták telepítésére használja az iraki káoszt

Irán rakéták telepítésére használja az iraki káoszt

Amerikai források szerint Irán olyan rakétákat telepített Irakban, amelyek veszélyt jelenthetnek Izraelre és a közelben állomásozó amerikai csapatokra.

Irán arra használja az iraki lázongásokat, hogy rövid hatótávolságú rakétákat halmozzon fel az ország területén – írja a The New York Timesra hivatkozva a The Times of Israel.

Az amerikai lap információ szerint Irán így próbál erőt demonstrálni az Egyesült Államokkal szemben.

A The New York Times amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a rakéták nem csak Izraelt fenyegetik, hanem az Egyesült Államok legfontosabb arab szövetségesét, Szaúd-Arábiát is elérhetik.

A források nem nevezték meg a rakéták típusát, csak annyit jegyeztek meg, hogy ha Bagdadból kilövik őket, akkor képesek elérni Jeruzsálemet.

Hírdetés

Már 400 ember halt meg a október óta tartó iraki tüntetésekben, amelyek az iraki miniszterelnök távozásához vezettek. A demonstrálók az iráni befolyás ellen is tüntettek, valamint azt követelik, hogy érjen véget az az igazságtalan politikai rendszer, ami az amerikai invázió következtében jött létre.

Kedden Najaf városában a tüntetők megtámadták az iráni konzulátust.

A Reuters már egy éve beszámolt arról, hogy Irán síita területeken rakétákat telepített Irakba. Izrael pedig az elmúlt hónapokban többször is támadást intézett Irakban található iráni célpontok ellen.

The Times of Israel, Neokohn

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »