Irán növeli katonai jelenlétét az Irakkal közös határánál

Irán növeli katonai jelenlétét az Irakkal közös határánál

2022. 11. 25.

Irán növeli katonai jelenlétét az iráni-iraki határon, hogy kiszűrjék az országba “beszivárgó terroristákat” – jelentette be az iráni Forradalmi Gárda (IRGC) pénteken.

Az ország nyugati és északnyugati határához kirendelt páncélozott és különleges alakulatok feladata a kurd ellenzéki csoportok megállítása, amelyek Teherán szerint részt vettek az Iránban két hónapja tartó, országszerte kirobbant kormányellenes tüntetések megszervezésében – számolt be a Forradalmi Gárda parancsnokának nyilatkozatáról a Tasnim félhivatalos hírügynökség, mely kapcsolatban van az IRGC-vel.

A kurd alakulatok tagadják Teherán vádjait, ennek alátámasztására Irán egyelőre nem mutatott fel bizonyítékot.
I

rak ugyancsak határvédelmi intézkedéseket rendelt el, miután az elmúlt hetekben Teherán több tüzérségi támadást hajtott végre drónok segítségével, a határ közelében lévő, terroralakulatoknak vélt kurd csoportokat célba véve.

Hírdetés

Szakpolitikai megfigyelők szerint a határvédelmi intézkedésekkel a vezetés igyekszik elvonni a figyelmet az Iránban zajló belpolitikai válságról.

A tüntetések azután törtek ki, hogy szeptember közepén a 22 éves Mahszá Amíni az erkölcsrendészet őrizetében életét vesztette. A fiatal lányt azért tartóztatták le, mert nem teljesen takarta el haját, ezzel megsértette a nők viseletére vonatkozó, szigorú előírásokat.

Az EU múlt héten szankciókat fogadott el Iránnal szemben Amíni halála miatt, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pedig független vizsgálat végrehajtásáról döntött csütörtökön az iráni tüntetőkkel szembeni erőszak és aránytalan fellépés miatt.

Az aktivisták által működtetett HRANA hírügynökség szerint eddig legalább 445 ember lelte halálát a tüntetésekben, közülünk körülbelül 60-an gyerekek. A megmozdulásokkal kapcsolatban már több mint 18 ezer embert őrizetbe vettek, köztük legalább 40 külföldi állampolgárt.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »