Irán korábbi elnöke: ha Amerika Iránt megtámadja, akkor a cionista rendszert is támadás éri

Irán korábbi elnöke: ha Amerika Iránt megtámadja, akkor a cionista rendszert is támadás éri

A muszlimok ezekben a napokban tartják az „áldozati ünnepet”, amelyet arabul ’Íd el-Ádhá (عيد الأضحى). Ma több vezető iráni politikus is beszédet mondott. ’Áli Hoszejni Hámenei ájatolláh ( آیت‌الله سید علی خامنه‌ای), Irán legfelsőbb vezetője az Iráni Televíziónak adott interjúban megismételte a már augusztus 15-én is hangoztatott álláspontját, miszerint megtilt minden közvetlen tárgyalást az egyezményeket általában nem betartó amerikai kormányzattal. Mohammed Hátami korábbi perzsa elnök pedig beígérte: ha Washington megtámadja Iránt, akkor támadás éri a szövetségeseit, köztük Izraelt is – írja az Iráni Televízióra hivatkozva a Jiszráél Há-Jom című újság.

Mint ismert, Donald Trump elnök nemrégiben – a perzsák elleni szankciók fölélesztésére vonatkozó bejelentésével szinte egy időben – és paradox módon – közhírré tette, hogy a válság megoldása érdekében ő bármikor, bárhol és előfeltételek nélkül hajlandó megbeszélést folytatni a teheráni vezetéssel. (Előfeltételek nélkül, ám előtte elrendelte az Irán-ellenes kemény szankciókat, majd más olyan országokat is gazdasági megszorításokkal fenyegetett, amelyek Washington tilalma ellenére is kereskedni merészelnek a perzsákkal… – H. J.)

Hírdetés

Hámenei ájatolláh már korábban is azzal indokolta a Washingtonnal való közvetlen tárgyalásokra vonatkozó tilalmát, hogy „Amerika eddig sosem tartotta be a megbeszéléseken elhangzott ígéreteit, az általa aláírt egyezményeket. (Magyarország szomszédjában is van egy ilyen cigánykodó ország… – H. J.) Amerika csak üres szavakat hangoztat, s ennek megfelelően sosem enged a saját érdekeiből”, jelentette ki a legfelsőbb iráni vezető, majd hozzáfűzte: „Hivatalos amerikai személyek legutóbb durva és erőfitogtató hangon beszéltek Iránról, magyarán egyszerre szólnak a háborúról és a tárgyalásokról. Az amerikaiak túloznak, amikor a háború kitörésének lehetőségéről beszélnek, mert nem lesz háború. Soha nem indítottunk háborút, de ha mégis kitörne, ők soha nem tudnak legyőzni bennünket”, jelentette ki ’Áli Hámenei ájatolláh.

Mohammed Hátami korábbi iráni államelnök is ünnepi beszédet mondott Teheránban, amelynek középpontjában a perzsa állam ellen irányuló gazdasági, politikai és katonai fenyegetésekre adott reagálás állt. Hátamit (محمد خاتمی) kétszer is államelnöknek választották Iránban, az első ciklusra 1997-ben, míg a másodikra 2001-ben. Hátami a közel-keleti helyi katonai konfliktusokra utalva hangsúlyozta, hogy Washington és szövetségesei stratégiájának hozadékaként muszlimok gyilkolnak, nyomnak el muszlimokat. A politikus hangsúlyozta: ha Amerika háborút indítana Irán ellen, az Washington számára szörnyű következményekkel járna. „Nagyon is jól tudják Amerikában, hogy ha megtámadnak bennünket, akkor a szövetségeseiket is támadás éri, beleértve a cionista rendszert (Izraelt – H. J.) is”, mondta Mohammed Hátami.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »