Irán dacol az USA-val

Irán dacol az USA-val

Irán folytatja a kőolajexportot, s megszegi a kedden életbe lépő amerikai szankciókat – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök egy közgazdász-konferencián, amelyet közvetített a televízió is.

– Amerika le akarja nullázni Irán olajértékesítését, de mi folytatjuk az eladást – mondta az államfő. Az Rt.com és az MTI emlékeztetett arra, hogy Donald Trump amerikai elnök tavasszal léptette ki országát azt Irán és a nemzetközi közösség között 2015-ben létrejött megállapodásból, s ezzel a szankciókat is visszaállította. Róháni kijelentette: – Gazdasági háború zajlik, és mi szembeszállunk egy zsarnoki hatalommal. Úgy gondolom, nem volt még az amerikai történelemben olyan elnök, aki ilyen súlyosan megsértette volna a jogot és a nemzetközi egyezményeket.

Az augusztusban elindított első hullám után a büntetőintézkedések második hulláma tegnap lépett életbe, és főként az energetikai és a pénzügyi szektort sújtja. Ennek lényege, hogy gyakorlatilag megfojtsa az iráni olajexportot azzal, hogy szankciókat helyez kilátásba az Iránnal továbbra is kereskedő államoknak. Nyolc ország viszont átme­neti mentességet kapott, ennek időtartama sajtóértesülések szerint fél év. Ennyi idejük van arra, hogy fokozatosan csökkentsék olajvásárlásaikat.

Hírdetés

Washington nem közölte, mely országokról van szó, ám a Reuters információi szerint Dél-Korea, India, Kína, Törökország, Olaszország, az Egyesült Arab Emírségek, Japán és Tajvan élhet e „keggyel”. Mivel az Európai Unió – meglepetésre – nem számíthat engedményre, Brüsszel közölte, a „törvényes üzletek folytatása és a szankciók megkerülése érdekében” összefog Kínával és Oroszországgal, valamint minden más olyan állammal, amelyek az atom­alku szellemében üzleti kapcsolatban akarnak maradni Iránnal.

Egyidejűleg Mike Pompeo amerikai külügyminiszter védelmébe vette a washingtoni kormányzat Irán elleni szankcióinak ismételt bevezetését, ugyanakkor nemet mondott a szigorúbb büntetést, Teherán elszigetelését követelő konzervatívoknak. A külügyminiszter szerint a nyolc országnak biztosított könnyítések ellenére a büntetőintézkedések már így is hatalmas hatással voltak.

Magyar Idők – Mártonffy Attila


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »