Iraki kikötő megépítését akadályozza Washington

Iraki kikötő megépítését akadályozza Washington

Múlt héten megjelent iraki elemzés szerint az Egyesült Államok megakadályozza azt, hogy Irak más országokkal együttműködve kiépítse az Al-Faw kikötőt.

Az elemzést készítő Kamel Al-Bayati szerint ennek az akadálynak az oka az, hogy egy kínai és egy dél-koreai cég is visszalépett az Irak dél-keleti részén lévő kikötő építésétől. Az elemző az iraki Al-Maaloumeh híroldalnak elmondta, hogy az amerikaiak rábeszélték a dél-koreai céget arra, hogy több pénzt kérjen a munkálatokért és így el is veszítette a munka kivitelezését.

Az előző iraki kormány pedig egy kínai céggel kötött egy igen előnyös szerződést a kikötő megépítéséről azonban a jelenlegi Al-Kazemi kormány amerikai utasításra felbontotta ezt a megállapodást.

Hírdetés

Az amerikai kormány ugyanis jelenleg azt szeretné, hogy amerikai cégek építsék meg a kikötőt és ezért akadályozzák más országok vállalatainak megjelenését. Továbbá azt se szeretnék, hogy Kína építse meg a kikötőt és bekapcsolja azt a kínai Új Selyemút nevű kereskedelmi útvonalának tervébe.

Iraki hivatalnokok szerint az Al-Faw kikötő 4 trillió iraki dinárba (3.36 milliárd dollár) kerülne és évente 99 millió tonna áru haladna keresztül rajta. A tervek meg 2010-ben készültek el, azonban Iraknak pénzügyi problémái adódtak az olaj világpiaci árának esése miatt.

Mustafa Al-Kazemi miniszterelnök azonban kijelentette, hogy a kormány tervei között szerepel a terv megvalósítása és nem hagyják senkinek se, hogy akadályozza Irakot egy szuverén kikötő megépítésében.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Fars News)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »