Irakban nagy győzelmet arattak az Iszlám Állam felett

Az iraki hadsereg csapatai – nemzetközi légitámogtás mellett – elfoglalták a kormányzati negyedet Ramadiban. Ez az utóbbi idők legnagyobb győzelme a terrorostacsoport felett.

Hírdetés

Az iraki hadsereg vasárnap délután Ramadiban visszafoglalta a kormányzati negyedet az Iszlám Állam katonáitól, írja a Reuters. “A komplexum elfoglalása azt jelenti, hogy ebben a városban sikerült legyőzni őket”, mondta az iraki katonaság szóvivője. “A következő lépés a városban elszórtan maradt terroristasejtek felszámolása.” Ramadit tavasszal foglalta el az ISIS, a város mostani visszaszerzése jelentős katonai győzelem.
 
A hadsereg már napok óta készítette elő a terepet a végső támadásra. Antiterrorista elitegységek és az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció légicsapásai is segítik őket, így jelentős létszámfölényben vannak az Iszlám Állam erőivel szemben, de több száz robbanószerkezet, bombatámadások, öngyilkos merényletek és orvlövészek nehezítik a dolgukat. Kedd óta legalább 260 bomba robbant fel a városban, ez is lassítja a csapatok előrehaladását, ahogy az is, hogy az Iszlám Állam a helyi polgári lakosságot élőpajzsként használja. Az ISIS harcosai állítólag elmenekültek a város északkeleti részébe.
 
A BBC forrásai szerint korábban mesterlövészek folyamatosan lőttek az erődítményből. Az iraki reguláris erők akkor hatoltak be, amikor ez véget ért, a légi ellenőrzés pedig semmiféle emberi tevékenységet nem jelzett.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »