Irak is légicsapásokat kérhet az oroszoktól

Irak hamarosan felkérheti Oroszországot, hogy mérjen légicsapásokat Irakban az Iszlám Államra, és a dzsihadista terrorszervezet elleni harcban vállaljon nagyobb szerepet, mint az Egyesült Államok – mondta szerdán az iraki parlament védelmi és biztonsági bizottságának elnöke. 

„Lehet, hogy hamarosan, már a következő napokban vagy hetekben rákényszerülünk orosz légitámadásokat kérni. Ez attól függ, hogy mennyire sikeres az orosz légierő Szíriában” – mondta Hakím az-Zamili a Reuters brit hírügynökségnek.

Hírdetés

Irak kormánya hatástalannak ítéli az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásait az Iszlám Állam (IÁ) ellen, amely az ország területének egyharmadát uralja. Bagdad emiatt reménykeltőnek tartja, hogy Oroszország is légitámadásokba kezdett Szíriában az IÁ ottani állásai ellen, mert úgy véli, Moszkva hatékony társa lehet a dzsihadisták elleni harcban iraki területen.

Sok jel mindazonáltal arra mutat, hogy Oroszország elsősorban nem az Iszlám Államot támadja Szíriában, hanem sokkal inkább a szintén a szíriai kormány ellen harcoló, de mérsékelt ideológiájú felkelőket.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »