Irak ezentúl lelövi a légterét megsértő katonai repülőgépeket

Irak ezentúl lelövi a légterét megsértő katonai repülőgépeket

Az iraki miniszterelnök Adel Abdel Mahdi elrendelte, hogy lőjenek le minden olyan légi járművet, mely engedély nélkül tartózkodik az ország légterében.

Az iraki kormányfő a döntést az után hozta meg, miután robbanás történt az iraki főváros egyik lőszerraktárában, melynek következtében egy civil életét vesztette és sokan megsebesültek.

A robbanás oka eddig ismeretlen, de sokan Izraelt vádolják azzal, hogy légitámadást hajtott végre a lőszerraktár ellen, mely az iraki népi önkéntes erők, a Hashd Al-Shaabi tulajdonában volt. Az izraeli légierő az utóbbi hónapokban pedig többször is támadta az iraki síita önkéntes erőket.

,,A miniszterelnök elrendelte, hogy vonják meg az iraki légtérben a repülési engedélyt a felderítő repülőgépektől, a felfegyverzett felderítő repülőgépektől, a harci helikopterektől és a pilóta nélküli repülőgépektől.,,

Hírdetés

Ezt a sajtó tájékoztatása céljából közölték az iraki parlament nemzetbiztonsági tanácsának ülése után. A tanács azt is elrendelte, hogy repülési engedélyt csupán az iraki fegyveres erők főparancsnoka, vagyis a miniszterelnök állíthat ki.

,,Minden hatóságnak meg kell felelnie ennek a parancsnak és minden légi jármű, mely megsérti ezt a szabályt agresszornak minősül. Erre pedig a légvédelmünk azonnal válaszolni fog.,,

A döntés meghozatalával az is kapcsolatban áll, hogy a török légierő is rendszeresen megsérti az iraki légteret amikor támadásokat hajt végre a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásai ellen iraki területen. Az iraki kormány ezt is az ország szuverenitása elleni támadásnak tekinti.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News )


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »