Ipolyság, az első visszatért város

Ipolyság, az első visszatért város

Értékes, mintegy nyolcvan-száz éves relikviákat felvonultató időszaki helytörténeti tárlat nyílt meg október 14-én az ipolysági Simonyi Lajos Galériában. Az Ipolyság, az első visszatért város című tárlat az 1938. október 11-én Magyarországhoz való visszacsatolásra emlékezik. A bemutatott tárgyak, értékes kordokumentumok Tóth György, ipolysági lakos gyűjteményéből valók.

Pálinkás Tibor, a Honti Múzeum és Simonyi Lajos Galéria vezetője rövid köszöntőjében kitért arra, hogy szinte napra pontosan nyolcvanhat évvel ezelőtt, 1938. október 11-én tért vissza Magyarországhoz az Ipoly menti kisváros.

Pálinkás Tibor, Belányi Gyula, Tóth György (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

„A visszacsatolás nem ok, hanem okozat, melyről sokáig nem is volt ildomos beszélni, emlékezni” – jegyezte meg az intézmény vezetője. Hozzátette, a közel kilencven évvel ezelőtti történések egy széles történelmi folyamat része volt.

A galéria három kiállítótermében számos korabeli fotó, plakát, dokumentum, táblák és egyéb tárgyak elevenítették fel az említett korszakot.

Tóth György bevezetőjében családja történetének mozzanatait vázolta fel.

Tóth György mesél a gyűjteményéről (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Mint elhangzott, mindegyik nagyszülője az Osztrák-Magyar Monarchiában magyar állampolgárként született meg, akik húszévnyi cseh megszállás után újra magyar állampolgárok lehettek. Részben ez is inspirálta a gyűjtéshez.

Már több évtizede gyűjti a legkülönfélébb tárgyakat, dokumentumokat. A visszacsatolást megélt számos szemtanúval volt szerencséje korábban beszélnie. Mindannyian érzelmesen elevenítették fel a történteket.

(Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Mint mondta, a kiállítás célja nem csupán az, hogy bemutassa a kor eufórikus hangulatát, hanem a tanítás, az értékátadás ugyanúgy fontos.

Hírdetés

„A tárlaton olyan történéseket mutattunk be, amelyek hozzájárulhatnak a nemzeti öntudatunk erősítéséhez”

– húzta alá a gyűjtő.

(Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A kiállításon többek között Sajó Sándor hagyatékából is látható pár értékes dokumentum. A Trianon fájdalmának költője Ipolyságon született, és Budapesten hunyt el 1933-ban.

A tárlaton látható annak a kislánynak az időskori fényképe is, aki 1938-ban virágcsokorral köszöntötte a bevonuló magyarokat. A fotográfiát a Tolnai Világlapja címlapján közölték az események után.

(Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Az egyes paneleken a nevezetes dátumhoz kapcsolódó számos fotó látható. Ugyancsak újságcikkek és plakátok örökítik meg az eseményt. A kort megidéző, mára már alaposan megkopott egykori hivatali táblákat szintúgy kiállították. Katonaládák, egyenruhák is fellelhetőek a kiállítótermekben.

A város mellett a környék falvai szintén megjelennek a kiállításon. Akad hivatali tábla Felsőtúrról, katonai irat ipolyviski honvédtől, kistúri és középtúri fotók.

(Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Tóth György már mintegy három évtizede gyűjti e korszak relikviáit. Képeslapok, fotók mellett különféle dokumentumokat, leveleket, irományokat, albumokat gyűjt. Ezek nagy részéhez az internetet böngészve jut hozzá, gyakori résztvevője az ilyen jellegű árveréseknek. Emellett akadnak olyanok is, amelyeket ajándékba kapott.

A jeles gyűjtőnek nem ez az első kiállítása. A bevonulás nyolcvanadik évfordulóján egy kamarakiállítással emlékezett meg az 1938-as eseményekről. Az Ipolyságot ábrázoló képeslapjait és régi fotóit felvonultató ablakkiállítás egy korábbi Honti Kulturális Napok kísérőprogramja volt a városháza ablakaiban.

(Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A megnyitón közreműködött Belányi Gyula daltulajdonos, aki Sajó Sándor verseket szavalt. A kiállítás november közepéig látható a Simonyi Lajos Galériában.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »