Ipari méretekben dübörög a call centeres átverés

Ipari méretekben dübörög a call centeres átverés

Lettországban és Litvániában 108 embert vettek őrizetbe egy telefonos átverésre szakosodott bűnözői csoport tagjaiként. Ez megmutatja, hogy a call centeres átverés mára ipari méretekben is működik – hívta fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének szóvivője.

Egy, az Europol által kiadott videóból teljes bizonyossággal meggyőződhetünk arról, hogy az adathalász bűncselekmények mára már olyan szervezett módon történnek, mint akár egy valódi call center – fogalmazott a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet szóvivője annak kapcsán, hogy az Európai Rendőrségi Hivatal munkatársai, az Eurojust támogatásával, a lett és litván hatóságokkal együttműködve több mint száz embert vettek őrizetbe március végén a két országban. Azzal gyanúsítják őket, hogy ipari méretekben, precízen, szervezetten csalták ki áldozataik adatait, és vették rá olyan pénzügyi tranzakciók végrehajtására, amiért „szuper nyereséget” ígértek, de valójában csak becsapták őket.

Simon Edina Tünde legjobb tudomása szerint Magyarországon ilyen jellegű hálózatról eddig nem lehetett hallani, de

az ilyen telefonhívásoknak nem szabnak gátat az államhatárok.

Hírdetés

Vagyis a lett és litván oldalon elkövetett telefonhívások akár Magyarországra is érkezhettek – hívta fel a figyelmet.

A szóvivő egyetértett azzal, hogy egy-egy aktuális esemény – így most az orosz–ukrán háború is – hatással van a kiberbűnözők tevékenységére. Példaként említette, hogy nemrégiben bizonyos csoportok szankciók végrehajtására kértek segítséget, azt várva az emberektől, hogy a számítógépes kapacitásaikat ajánlják fel nekik, és ezáltal segítve egy támadást a kibertérben az oroszországi szerverek ellen. Ebben az esetben az a legfontosabb, hogy a gépünk felett soha, semmilyen érv, indok, szent cél vagy ügy érdekében ne adjuk át az irányítást, hiszen onnantól kezdve, hogy valaki más hozzáfér a gépeinkhez, hozzáférhet minden azokon tárolt adatainkhoz, ide értve a banki adatokat, személyes fotókat, videókat. „Hatalmas veszélyt rejt ez magában” – nyomatékosította.

Okosabb vagy egy hackernél?

Simon Edina Tünde végül egy online kvízjátékra is felhívta a figyelmet. Mint mondta, a Digitális Szomat Kihívás 2022 egy olyan edukációs kvíz, aminek a fókuszában a digitális biztonság áll. A játék szervezője a Magyar Bankszövetség, annak lebonyolításában pedig szakmai partnerként a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet rész vesz.

Az online kvízjátékban, aminek a felütése, hogy „Okosabb vagy egy hackernél?”, olyan kérdések találhatók, amik az online fizetési módokra, a biztonságos adatvédelemre vagy akár az online térben ránk leselkedő veszélyekre is kiterjed – ismertette a kibervédelmi intézet szóvivője hozzátétele, hogy bár a játéknak van egy főnyereménye, valójában az edukáció az, ami igazából érdemet ad neki. Aki elvégzi, meggyőződhet róla, hogy a digitális térben mennyire van biztonságban, illetve hogy mely területeken fontos még esetleg tanulnia, tapasztalnia, hogy ne legyen kiszolgáltatva a kiberbűnözőknek.

A kérdések inkább felnőtt korúakra vonatkozóak, ezzel együtt örömmel veszik, ha minél szélesebb korcsoport megméretteti magát – tette hozzá.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »