Iohannis Washington ellen? Az Egyesült Államok NATO-nagykövete megerősítette: országa Ruttét támogatja

Iohannis Washington ellen? Az Egyesült Államok NATO-nagykövete megerősítette: országa Ruttét támogatja

Mint korábban arról beszámoltunk, Klaus Iohannis román államfő is versenybe száll a hamarosan megüresedő NATO-főtikári posztért.

A kolozsvári krónika.online egy érdekes összeállítást készített arról, hogy kik támogatják Iohannist, illetve kik azok, akik Van Mark Rutte holland miniszterelnök mellett tennék le a garast.

Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO-nagykövete kedden Brüsszelben tartott sajtótájékoztatón leszögezte: Washington teljes mértékben támogatja Mark Rutte jelenlegi holland miniszterelnököt az észak-atlanti szövetség vezetői tisztségének elnyerésében, mindemellett

Azt hiszem, tisztában vannak azzal, hogy az Egyesült Államok álláspontja szerint teljes mértékben támogatjuk Mark Ruttét mint következő főtitkárt, de a legnagyobb tisztelettel viseltetünk barátunk, Iohannis elnök úr iránt is, nagyra értékeljük, hogy benevezett a versenybe, és minden jót kívánunk neki, miközben a Szövetségen belül továbbra is vitát folytatunk erről a kérdésről”

– mondta Julianne Smith. Az Egyesült Államok állandó NATO-képviselője elmondta, hogy a 32 NATO-tagország nagykövetei jelenleg a két jelölt melletti érveket vitatják meg.

Mi, mind a 32 nagykövet itt a NATO-ban, éppen a lehetséges utódot keressük. És mint tudják, két hivatalos jelölt van. Van Mark Rutte Hollandiából és Iohannis elnök Romániából. A szövetségen belül folyamatos vita folyik e két nagyon lenyűgöző vezető képzettségéről, és addig folytatjuk a vitát a két személy előnyeiről és hátrányairól, amíg konszenzusra nem jutunk egyikükkel kapcsolatban”

– mondta. Julianne Smith hozzátette, hogy reméli, hogy az elkövetkező hetekben konszenzusra jutnak, de azt mondta, hogy nem tudni, pontosan mikor.

Hírdetés

Mindenképpen szeretnénk minél hamarabb döntést hozni ebben a kérdésben. Azt hiszem, legkésőbb a washingtoni csúcstalálkozóig szeretnénk ezt megoldani”

– mondta a nagykövet.

Mire Iohannis bejelentést tett, a NATO 32 tagja közül legalább 20, köztük a legfontosabb nyugati tagállamok – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország – már bejelentették, hogy támogatják Mark Rutte távozó holland miniszterelnököt. A „klubhoz” kedden Észtország is csatlakozott: bejelentette, hogy Mark Ruttét támogatja.

Alapos megbeszélések után biztosak vagyunk abban, hogy Mark Rutte kész lépéseket tenni a szövetség megerősítése érdekében, és hogy Észtország támogatni tudja törekvéseit”

– jelentette be kedden az észt külügyminisztérium. Kaja Kallas tallinni kormányfő, aki maga is kifejezte érdeklődését Jens Stoltenberg NATO-főtitkári utódlása iránt, szintén támogatásáról biztosította Ruttét.

Azért Iohannis sem marad támogatók nélkül: Lengyelország, Bulgária és Törökország mellett Lettország és Litvánia támogatására is számít, és Szlovénia is jelezte, hogy bár korábban Rutte mellett tette le a garast, Iohannis jelentkezésével átértékelheti álláspontját.

Emellett a nem teljesen feszültségmentes magyar-román viszony ellenére Magyarország is kiállhat Iohannis mellett:


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »