Iohannis ismét magyarellenes kijelentéseket tett

Iohannis ismét magyarellenes kijelentéseket tett

Iohannis államfő július 30-i sajtónyilatkozatában az RMDSZ-t és ezáltal az egész romániai magyarságot az egészségügyi válság kiprovokálásával vádolta. Az elnök magyarellenes kijelentései miatt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panaszt tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.

Klaus Iohannis szerint a PSD és az őt támogató más pártok, köztük az RMDSZ is felelős a Romániában kirobbant egészségügyi járványért, amelyet a kormányzó liberálisok egyáltalán nem tudnak kezelni. Kijelentései különösen súlyosak, hiszen ismét az autonómia statútum ügyével példálózott. Kihangsúlyozta, a PSD „lepaktált” az RMDSZ-el, s hogy „suttyomban” meg akarták szavazni az „úgynevezett székelység” autonómiáját.

Mint ismeretes, Székelyföld autonómia statútumának szenátusi hallgatólagos elfogadását követően az elnök példátlanul minősíthetetlen hangnemben sértette meg a magyar közösséget, amiért az ODT megbírságolta, az Ügyészsége pedig nem indított eljárást, de elismerte, hogy az elnök gyűlöletbeszédet tartott. Ezt követően Iohannis megfellebbezte az ODT döntését.

Hírdetés

– fogalmazott Benkő Erika a szolgálat igazgatója.

Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat sajtóirodája

 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »