Intim illatok, amik bajt jeleznek

Intim illatok, amik bajt jeleznek

A hüvelynek van egy jellegzetes, könnyen felismerhető illata, ami azonban különböző egészségügyi problémák, például fertőzések hatására negatív irányba változhat. Mi a normális, mi jelez bajt, és mit tehetünk a vagina egészségéért?

Az egészséges hüvely enyhe pézsmaszagot áraszt, ez bizonyos hormonális változások, például terhesség, menopauza vagy a menstruáció miatt ideiglenesen némiképp módosulhat, de normális esetben soha nem válik bűzössé, erőssé. Amennyiben mégis megtörténik, az a medicalnewstoday.com szerint bajt jelezhet, ilyenkor érdemes minél hamarabb felkeresni a nőgyógyászunkat – írj a Házipatika.com.

A halszag bakteriális fertőzésre, például bakteriális vaginózisra (BV) utalhat, a betegség különösen a 15-44 év közötti nőknél gyakori. BV esetén az intim tájékon viszkető, égő érzést is tapasztalhatnak a páciensek, de legtöbbször a hüvely megváltozott illata az egyetlen tünet. Antibiotikummal szükséges kezelni.

Az édes vagy sörre emlékeztető, néha savanykás illat gombás fertőzést valószínűsít: méz, sütemények, kenyér, sör, liszt aromája érződhet ilyenkor. Az állapotot égő, viszkető érzés kíséri az intim tájékon, de hüvelyszárazság és túrós folyás is felléphet. A BV-hez hasonlóan gombásfertőzésgyanúja esetén ugyancsak célszerű orvoshoz fordulni – általában vény nélkül kapható készítményekkel megszüntethető a probléma.

Hírdetés

Bizonyos szexuális úton terjedő betegségek szintén megváltoztathatják a hüvely illatát, különösen a HáziPatika.com-on is ismertetett trichomoniasis, amely az egyik leggyakoribb nemi betegség. Tünetei között találhatjuk a nemi szervek viszketését, a kellemetlen szagú, híg, bőséges hüvelyi váladékozást, a fájdalmas szexuális együttlétet és a vizelés közben jelentkező, égető, csípő érzést. Általában egyetlen adag, szájon át szedhető gyógyszerrel kezelik, és ez a legtöbbször elegendő is, csak az esetek mintegy 5 százalékában áll ellen a kórokozó a gyógyszernek.

A hüvely egészségének megőrzése, és ezáltal a betegségek kialakulási és visszatérési esélyének csökkentése érdekében érdemes néhány alapszabályt betartani – ezek egyébként abban is segítenek, hogy a vagina illata ne váljon bűzössé, kellemetlenné.

Ügyeljünk a megfelelő higiéniára: pisilés után az elölről hátrafelé irányuló törlési mozdulatot alkalmazzuk, így nem kerül széklet a hüvelybe. Szex után rögtön menjünk el vécére, hogy megszabaduljunk az aktus közben esetlegesen a húgycsőbe jutó kórokozóktól. Pesszárium, spermicid gél vagy kúp helyett óvszerrel védekezzünk. Mint arra már korábbi cikkünkben felhívtuk a figyelmet, kerüljük az irrigálást, valamint az illatszert vagy fertőtlenítőszert tartalmazó szappanokat, géleket. Egyszerű, illatmentes szappannal ugyanakkor érdemes naponta óvatosan megmosni a vulva környékét.

Cseréljük naponta az alsóneműnket, vagy akár naponta többször is, ha beleizzadtunk. Fehérneműnk ne legyen szoros, tanga fazonú, anyagát tekintve pedig a pamut a legjobb választás. Mosásakor minden esetben illatmentes mosószert alkalmazzunk! Menstruáció idején figyeljünk arra, hogy a betétet, tampont, menstruációs kelyhet stb. rendszeres időközönként cseréljük, csere előtt és után pedig alaposan mossunk kezet.

Meglepő, de étkezésünkkel is hozzájárulhatunk a hüvely egészségéhez. A cukros, szénhidrátban gazdag fogások helyett részesítsük előnyben az élőflórás, illetve a probiotikus joghurtokat, fogyasszunk gyakran fokhagymát, citromot, zöld leveles zöldségeket. Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg a rendszeres folyadékfogyasztásról sem!


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »