Interjút adott a CNN-nek a mariupoli védők parancsnoka

A Mariupolban harcoló 36. tengerészgyalogos dandár parancsnoka, Szerhij Volina őrnagy interjút adott a CNN-nek, amelyben azt mondta: ami az Azovsztal-gyárban van, az már több, mint humanitárius katasztrófa.

Elmondta: a létesítményben (ahová az utolsó ukrán védők bevették magukat) több mint 60 kiskorú is van, a legfiatalabb köztük egy 4 hónapos csecsemő. Volina szerint nemrég egy orosz légicsapás alatt megsemmisült a gyárban lévő tábori kórház, ennek következtében az orvosi eszközeik nagy része megsemmisült, ezenkívül pedig nagyon kevés élelmük, vizük, gyógyszerük maradt.

Most azokkal az eszközökkel kezeljük a sebesültjeinket, amelyekkel csak tudjuk. Műtőeszközeink már egyáltalán nincsenek, de néhány kezdetleges eszközünk még maradt – mondta az őrnagy.

Mindeközben egy ukrán tisztviselő pénteken azt mondta: az orosz katonák teljesen lezárták az Azovsztalnak még a környékét is, ami szerintük annak a jele lehet, hogy ismét megpróbálják megrohamozni a gyárat.

Nem tudjuk megmondani, hogy meddig tartunk ki. Ez az ellenségen, valamint a szerencsén is múlik, de nagyon bízunk abban, hogy sikerül evakuálniuk minket – fogalmazott Volina, aki szerint napi kapcsolatban van Zelenszkij elnökkel, és az államfő már dolgozik ezen.

From inside the Azovstal steel plant in Mariupol, Commander of Ukraine’s 36th Separate Marine Brigade Major Serhiy Volyna tells me that there is "very little" food and water left for the "hundreds" of people sheltering there, including 60 children. pic.twitter.com/PYcws3T5ki

Hírdetés

— Brianna Keilar (@brikeilarcnn) April 29, 2022

Peszkov: a civilek elhagyhatják az Azovsztal-gyárat

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nemrég azt mondta: a civilek bármikor elhagyhatják az ukrán védők által irányított mariupoli Azovsztal-gyárat, szerinte ezzel kapcsolatban nincs miről tárgyalniuk a feleknek.

Hangsúlyozta: ugyanez értelemszerűen nem vonatkozik a fegyveresekre, tőlük azt várják, hogy megadják magukat, de ebben az esetben az ő életüket is megkímélik.

Vlagyimir Putyin egyértelművé tette: a civilek elhagyhatják a gyárat, és oda mehetnek, ahová csak szeretnének […] Miért kellene erről tárgyalni? – kérdezte Peszkov, arra reagálva, hogy az ukránok tárgyalást kezdeményeztek korábban az oroszokkal a gyárban rekedt civilek evakuálásáról, és erről még Volodimir Zelenszkij elnök is egyeztetett António Guterresszel, az ENSZ főtitkárával Kijevben.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »