Interjú Vékony Csongor Leventével, a Mi Hazánk Ifjai elnökével

Interjú Vékony Csongor Leventével, a Mi Hazánk Ifjai elnökével

Ha húsvét, akkor megújulás. Megújulni azonban nem csak mi tudunk, vagy a természet, hanem bizony a politika is. A vérfrissítés fontos és elengedhetetlen kelléke a sikeres politikai formációknak, így a Mi Hazánk Ifjai is népes táborral büszkélkedhet. Ezúttal Vékony Csongor Leventével, a Mi Hazánk Ifjai nemrégiben megválasztott vezetőjével készítettem interjút.

Mielőtt bővebben belemennénk az Ifjakba és a napi politikába, kérlek, mesélj magadról pár mondatot az olvasóknak!

Szatmárnémetiben születtem 1997. 04. 09-én, de Nyírbátorban nőttem fel. A politika iránti érdeklődésem 2012-ben vette kezdetét, de aktuálpolitikával 2014-ben kezdtem foglalkozni, amikor egy nyírbátori barátomnak segítettem politikai kampányában. Rajta keresztül ismertem meg a Jobbikot. 2015 szeptemberében kezdtem meg tanulmányaimat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem politológia szakán. Ekkor kerültem fel Budapestre, és lettem a Kőbányai Jobbik IT tagja, miközben az egyetemi szférában hiánypótló módon alapítottuk meg nyolc fővel a Konzervatív Hallgatók Szövetségét (KHSZ), mely 2016-ban már Identitárius Egyetemisták Szövetsége (Identitesz) néven vett radikálisabb irányt. 2017-ben, amikor az IIdentitesz és a Betyársereg szövetségéből létrejött az Erő és Elszántság, hagytam ott a Jobbik IT-t. 2017 őszétől 2018 őszéig egyetemi tanulmányaimra fókuszáltam inkább. Megírtam szakdolgozatomat, melynek címe: „A genderideológia hatásai a keresztény családra”. 2018. augusztus 20-a óta vagyok jelen a Mi Hazánk Mozgalomnál,  szintén ebben az évben pedig elkezdődött konkrét politikai munkásságom. Decemberben megalakult a Mi Hazánk Ifjai budapesti tagsága. 2019 februárjában megszereztem politológusdiplomámat történelem szakképesítéssel, majd továbbjelentkeztem történelem- és hittanárnak, de 2019 októberében abba kellett hagynom tanulmányaimat, mert számítottak rám bajtársaim a Mi Hazánknál. 2019 novemberétől munkahelyemen keresem a napi betevőt reménykedve abban, hogy sikerül félretennem és rövid időn belül házasodnom. Emellett pedig a Mi Hazánknál folytatom tovább a nemzeti-keresztény eszmeiség terjesztését, melynek szellemében küzdök a kártékony elemek ellen.

Köszönöm szépen! Nyissunk máris egy szomorúbb témával. Az imént azt mondtad, hogy nemzeti-keresztény szellemben politizálsz és szomorúan tapasztaljuk szerintem mindannyian, hogy manapság finoman szólva sincs könnyű dolga annak, aki valódi jobboldali szellemiséggel átitatva kíván a fiatalokhoz szólni. Pedig a jövő záloga mindig a magyar ifjúság volt és lesz is. Mi erről a véleményed? Hogyan tudjuk/tudnánk vonzóbbá tenni a fiatalok számára ezt az életutat?

„Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?”

Örök érvényű igazságok mellett állunk ki, melyek a boldog életet eredményezik. Ennél többet nem kívánhat senki magának. Mi ezt adjuk tagjainknak. Közösséget, életcélt, hivatástudatot.

Ennek érdekében politikai küzdelmünkön túl közösségépítő Szellemi Képzéseket, szabadtéri edzéseket szervezünk, közösen járunk misére, túrázni, alkalomadtán pár sör társaságában beszélgetünk politikai kérdésekről, elmegyünk egy Romer- (Romantikus Erőszak Á.B.) vagy Nemzeti Hang-koncertre, de nyáron is ott leszünk több fesztiválon, falunapon. Első a munka, de helye van a szórakozásnak is a keresztény erkölcsöt megtartva.

Programjainkon túl pedig segítjük egymást a magánéletben is. Tanulmányokban, iskolai problémákban, családi konfliktusokban. Meghallgatjuk egymást, tanácsokkal látjuk el egymást, ott vagyunk egymás mellett a bajban. Ez az igazi bajtársiasság.

Ezek vagyunk, miközben persze a baloldal és sajtója gyűlöletből tevékenykedő erőszakos náci hülyegyerekeknek bélyegez gyakorlatilag mindenkit aki hetero, fehér, keresztény-nemzeti érzelmű.

Ne higgyetek el mindent, amit mondanak. Tetteinkkel bizonyítjuk, hogy minőségi jobboldalt képviselünk. Facebookon, Instagramon, YouTube-on követheted – vagy követhetnéd – ezt nyomon, ha nem tiltanának folyton. De remélem ez az interjú egy ideig olvasható lesz.

Mindig támadni fognak minket, hiszen posztmodern baloldali korszellem uralkodik, de változtatni fogunk ezen. Nálunk az igazság, velünk az Isten, miénk a győzelem.

A mai világban különösen a Facebook – de a YouTube-ot is ide sorolhatjuk – teljességgel behálózza a közösségi médiát, jelentősen gyengítve ezzel a valódi nemzeti ellenállást. Ki tudja, mennyivel több híve lenne a minőségi jobboldalnak, ha szabadon szárnyalhatna például az Ifjak tevékenysége is? Épp ezért többször felmerült már egy „alternatív” hírhálózat, esetleg saját közösségi oldal felépítése. Mi a véleményed erről?

A Facebookon és Instagramon is keresztény-nemzeti gondolatainkat okosan kell megfogalmazzuk, mert azonnal jön a tiltás, de muszáj alkalmazkodnunk. Azon a felületen kell lennünk ahol a tömeg van. Azonos gondolkodású bajtársainkat átirányíthatjuk új közösségi felületre, de hogy szimpatizánsaink és tagjaink száma nőjön, ahhoz nem egy szűk réteghez, hanem mindenkihez kell szólnunk. Ezt pedig a Facebookon, Instagramon, YouTube-ot keresztül tehetjük meg sikeresen, naprakész fiatalos grafikákkal, rövid és tömör üzenetekkel, figyelemfelkeltő videókkal. A TikTok az egyedüli felület, ahol a fiatalok jelen vannak és a jobboldali gondolatok helyt kaphatnak, így igyekszünk jelen lenni ott is. Minden lehetőséget megragadunk nézeteink terjesztésére, aminek van értelme. Ott kell jelen lennünk, ahol mindenki más jelen van. Az alternatív „hírhálózat”, csak belső kommunikációra szolgálhatna, terjeszkedésre nem.

Akkor – ha jól veszem ki a szavaidból – a „magyar Facebookra” vajmi kevés esély van a jövőben, közeljövőben. A tavaly nyáron, Dúró Dóra által kezdeményezett, Facebook-cenzúrával foglalkozó vizsgálóbizottság talán tehet valamit az elképesztő méreteket öltő politikailag korrekt kontroll ellen. A következő kérdésem nem szorosan ehhez, de a harmadik utas politikához tartozik. Egyre többen mondogatják, hogy a magyar politikai élet – hasonlóan az angolszászhoz – kétpólusúvá kezd válni. Ez a harmadik utas politikát felvállaló formációk számára, mint amilyen a Mi Hazánk is, elég komoly gond lehet hosszú távon. Mit gondolsz, hogyan folytathatunk következetes, harmadik utas politikát úgy, hogy közben mindkét oldaltól (kormánypártok, balliberális ellenzék) megfelelő távolságba tudjunk maradni? Továbbá, mekkora igény van erre ma Magyarországon? Hogyan tudjuk növelni ezt az igényt?

Nézzük meg, 1990 óta hogyan változtak a kormányok. Kétpólusú volt a magyar „demokratikus” pártrendszer a kezdetek óta. Jobb és baloldali blokkról beszélhettünk és beszélhetünk ma is. A Fidesz-KDNP adta a jobboldalt, az MSZP és társai adják a baloldalt. A Jobbik 2009-től átvette a jobboldali szerepet, és a Fidesz-KDNP centrumpárttá lett. A Jobbik, néppártosodásakor egyre inkább húzódott középre, és újból kétpólusúvá vált a magyar pártrendszer, de 2018-tól a Mi Hazánk létrejöttével változtatunk ezen. Mára a baloldali összefogás oldalára állt a Jobbik, a Fidesz-KDNP maradt centrumpárt, hiszen sokszor csak szavakban nemzeti-keresztények. A Mi Hazánk képes lesz megteremteni a politikai pártpaletta új jobboldalát, hiszen igény van ránk.

Nemcsak szavak kellenek, hanem tettek is. Ellenzéki pártként mi vagyunk az egyedüliek, akik igyekszünk ott lenni, ahol baj van. Igyekszünk mindenhol segíteni, állami támogatás nélkül is őszinte szívvel. Ennél nagyobb hitelességet semmi nem adhat számunkra és be fogják látni ezt az emberek is előbb-utóbb.

Hírdetés

Arra kérek mindenkit, ne higgyenek el mindent, amit a médiából hallanak. Jöjjenek el, találkozzanak velünk, ismerjenek meg minket személyesen (persze csak a veszélyhelyzet után, addig is online), beszélgessünk. Akkor majd ráébred mindenki, hogy semmi egyéb nem vezérel minket mint az Isten és Haza iránt érzett szeretetünk. Segíteni akarunk, de csak annak tudunk, aki engedi.

Visszatérve az Ifjakhoz, elárulnál nekünk pár konkrét tervedet a jövőre nézve? Persze csak akkor, ha publikusak.

Tavasszal Felvidékre és Erdélybe terveztünk látogatni, ezt kis csúsztatással fogjuk megtenni. Trianon 100. évfordulóján különösen fontos az elcsatolt területeken a bajtársi viszony kialakítása, őrzése. Nem hagyhatunk magára senkit!

Június 4-ére méltóságteljes, figyelemfelkeltő módon fogunk emlékezni.

A veszélyhelyzet elmúlása után országjárásba kezdünk, mert fontosnak tartjuk a személyes megismerkedést minden tagunkkal, éljen a Kárpát-medence bármely pontján. Ezek előre meg lesznek hirdetve, így érdeklődőket is várunk majd szeretettel.

A nyáron több fesztiválon jelen leszünk, ahol 1-1 előadást tartok vagy vitában veszek részt. A Magyar Szigetet emelném ki, mely augusztus 5. és 9. között Ásotthalmon kerül megrendezésre, de a HVIM táborait is ajánlani tudom mindenkinek.

Egyelőre ennyit mondanék, de van még terv a tarsolyban bőven. Jelenleg az időseknek, rászorulóknak segítünk a bevásárlásban.

Köszönöm szépen! Végezetül az utolsó politikai, majd kettő személyesebb kérdésem maradt hátra. Mit vársz ’22-től, mármint a parlamenti választásoktól? Milyen eredménnyel lennél elégedett?

Akkor lennék elégedett, ha kormánypárt lenne a Mi Hazánk, és a baloldali természet-, élet-, Isten-ellenes politikusok nem ülhetnének az országgyűlésben csak a fegyházban vagy a bolondokházában. De ez nem reális elvárás 22-re. Az viszont várható, hogy a Mi Hazánk parlamenti párt lesz, és így végre a nemzeti-keresztény eszmeiség ténylegesen képviselve lesz. És abban bízom, hogy nem lesz baloldali kormányzás, mert az hazánk pusztulásához vezethetne. De ez még odébb van. Előbb legyünk túl a koronavírus veszélyein.

Politikai tevékenységed mellett sokat foglalkozol politika- és eszmetörténettel, kiváltképp XX. századi keresztény gondolkodók műveivel. Kérlek, nevezd meg a kedvenc könyvedet, természetesen bármelyik korszakból és témából!

Voltaképp öt témába sorolnám milyen jellegű műveket olvasok szívesen. Magyar szépirodalom, politika (eszmetörténet), történelem, teológia, filozófia. Kedvenc könyvet nem tudok megnevezni, de felsorolnék pár nevet, akiket ajánlani tudok.

Legelőször viszont ajánlom a Szentírást és a napi többszöri imát mindenkinek!

Kedvenc költőim tehát: Sajó Sándor, Alföldi Géza, Reményik Sándor.
Kedvenc íróim: Wass Albert, Tamási Áron, de Molnár Ferenc „A Pál utcai fiúk” című műve gyerekkorom egyik kedvence.
Vallási témakörben kedvenc gondolkodóim: Prohászka Ottokár, Tóth Tihamér, Bangha Béla.
A genderideológiával és a szexualitás történetével is foglalkozom, itt Gabriele Kuby és Marguerite A. Peeters könyveit ajánlom.

Minden jobboldali honfitársamnak ajánlani tudom még Julius Evolát, John Kekest, Molnár Tamást, Roger Scrutont, de a Gede Testvérek által kiadott könyvek közül, amiket olvastam, mind nagy hatással voltak rám.

Fontos megemlítenem azonban, hogy az ellenoldalt is olvasni kell, meg kell ismerni az istentelen irodalmat is, hogy fel tudd venni a kulturális harcot, és könnyen földbe döngölhesd ellenfeled érveiddel. Ehhez ajánlani tudom Sigmund Freud, John Stuart Mill, John Locke, Antonio Gramsci, de még Marx és Lenin írásait is. Épp így fontos, hogy megismerjük Mussolini vagy Hitler eredeti gondolatait, hiszen nem árt tisztában lenni azzal, mi igaz és mi hazugság a róluk festett képről.

Köszönöm szépen, hogy válaszoltál a kérdésekre! Jó és sikeres munkát kívánok a továbbiakban, végül pedig kérlek, húsvét alkalmából üzenj valamit a Kuruc.info olvasói számára!

Köszönöm, viszont kívánom a legjobbakat!

Húsvét alkalmából a következőt üzenném: Nagypéntek nélkül nincs feltámadás!

Sújthat bennünket Trianon szörnyűsége, a posztmodernitás szennye, liberalizmus, marxizmus, vagy a most terjedő koronavírus, ne csüggedjünk. Közeleg a feltámadás. A magyarok, Európa, az emberiség, Jézus Krisztus feltámadása.

Zárásként, a járványra való tekintettel kérnék mindenkit, aki csak teheti, maradjon otthon, legyen családjával, fejlessze tudását, olvasson vagy eddzen, és emellett mélyüljön el önmagában, forduljon Istenhez imával. Gondolja át, mi az, amit az életben még el akar érni, és haladjon a kitűzött cél felé.

Búcsúzóul így köszönnék: Adjon az Isten, kellemes húsvéti ünnepeket és jó egészséget!

Ábrahám Barnabás – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »