Insallah – mondta Joe Biden az elnöki vitában

„When? Inshallah?”, avagy „Mikor? Ha Isten úgy akarja?” – szó szerint ezt a kérdést tette föl Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje szerdán, magyar idő szerint hajnalban, az elnöki választási vita keretében, amikor a republikánus jelölttel, Donald Trumppal vitázott. Az insallah arab nyelvű kifejezés, jelentése: ha Isten akarja. A muszlimok akkor használják, amikor reményüket fejezik ki abban, hogy egy esemény majd bekövetkezik. Egy Twitter-bejegyzés tette egyértelművé, hogy Biden valóban használta az inkriminált szót.

Egyelőre kérdéses, hogy meggondolatlanul, vagy nagyon is átgondoltan, a baloldali-migránspárti szavazók szájízének megfelelően használta-e Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje, volt alelnök a kaotikussá vált elnökjelölti vita során az „insallah” kifejezést.

A muszlim vallású, arab ajkú népek szókészletében igen gyakran használt kifejezést a CNN szerint Biden akkor használta, amikor nyomást gyakorolt Trumpra, és megpróbálta sarokba szorítani az elnököt annak hosszan elhúzódó adóvisszatérítési ügyében. Biden a New York Times cikke alapján tette fel kérdését, ott ugyanis az jelent meg, hogy Trump gyakorlatilag húsz esztendeje nem fizetett jövedelemadót, csak néhány száz dollárt.

Hírdetés

Ekkor kérdezte meg angol-arab keveréknyelven: vajon akkor kerül-e sor az összeg kifizetésére, ha Isten úgy akarja. Az esetről szintén hírt adófr24.news szerint ez a kifejezés bizonytalan válaszadást is takar. Tehát: “majd egyszer, valamikor”.

A CNN hozzáteszi: az “insallah” kifejezéssel Biden “robbantotta az internetet”. Egy Twitter-bejegyzés tette egyértelművé, hogy Biden valóban használta az inkriminált szót.

Trump válaszában kiemelte, hogy “milliókat” fizetett.

A The Washington Post cikkéből kiderül: csak órákkal később, az arab nyelvet ismerő rapperek segítségével sikerült kideríteni a felvételekből, hogy a demokrata jelölt valóban az idézett arab kifejezést használta.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »