Inog a sokat látott belügyminiszter széke

Inog a sokat látott belügyminiszter széke

Kétszázhatvanezer euró landolt a szlovák belügyminiszter számláján, az állítólagos feladó a Ladislav Basternák nevével fémjelzett beruházócég. A Tatra Banka egyik volt alkalmazottja útján megszerzett dokumentumok közreadása nagy felzúdulást keltett, és rendőrségi eljárást eredményezett Szlovákiában. Robert Kalinák kapcsolati hálója iránt egyre inkább érdeklődik a közvélemény, a Smer szociáldemokrata politikusa nagyon sokat tudhat a kilencvenes évek maffialeszámolásairól is.

Fátylat borítana a múltra e napokban Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, akit nemcsak egy nagyvállalkozói körnek tett állítólagos szolgálatai miatt támad a sajtó és az ellenzék, hanem homályba vesző ügyvédmúltja miatt is. A dennikn.sk hírportálhoz eljutott bankszámlakivonat tanúsága szerint a szociáldemokrata miniszter kölcsön visszafizetése címén kaphatott nagy összegű „hálapénzt” Ladislav Basternák nagyvállalkozótól. Kalinák elismeri, hogy manipuláltak a bankszámlájával, de tagadja, hogy pénzt fogadott volna el az üzletembertől. Az ügy másik szála Ján Pociatek volt pénzügyminiszterhez vezet, az ő számláján is hasonló kifizetések látszanak. A gyanú szerint Kalinák latba vetette befolyását Basternák adó-visszatérítési ügyének kivizsgálásával kapcsolatban, és ezért járt neki a kifizetés. A vállalkozó az ellenzék szerint több mint nyolcmillió euróval károsította meg az államot, és ebben nyújtott neki segítő kezet a belügyminiszter.

Harminc ellenzéki képviselő, köztük a Híd–Most etnikai vegyes pártból kilépett Simon Zsolt független honatya már bizalmatlansági indítványt is beadott Kalinák ellen, de ez június elején nem járt sikerrel. A történtek miatt tegnap este válságtanácskozást tartott a Smer. Az ügy további politikai szála, hogy az az időközben a rendőrség által kihallgatott egykori Tatra Banka-alkalmazott, aki beletekintett a bankszámlákba, egyben Jozer Rajtár SaS-es ellenzéki képviselő asszisztense is. Filip Rybanic az Aktuality.sk hírportálnak tegnap adott interjújában elmondta, azt sejti, hogy a belügyminisztérium a rendőrségi kihallgatásával meg akarta megfélemlíteni.

Hírdetés

Az ügyben már Andrej Kiska államfő is megszólalt, s rápirított Robert Fico kormányára. – Rendes országokban a politikusok képesek felelősséget vállalni magukért, nálunk ez nem működik – mondta.

A Hospodárske noviny üzleti lap Robert Kalinákot Pavol Paska volt parlamenti házelnökhöz hasonlította, aki 2014 végén volt kénytelen lemondani, mert ellentmondásos szerződést írt alá a kormányzati presztízsberuházás, a pozsonyi vár alatti garázs építésével kapcsolatban. Más kommentárok azt latolgatják, hogy a kormány becsületének megmentéséért talán mégis „beáldozza” Kalinákot, és egyesek már ismerni vélik utódját is.

Robert Kalinák igen színes múltú állócsillaga a szlovák belügyminisztériumnak és a politikai életnek, már harmadik ciklusban töltheti be a tárcavezetői posztot Robert Fico oldalán. Kitüntette magát a Malina Hedvig ellen indított nyomozásban is, amikor saját maga fogta meg és mutatta be a kameráknak a 2006-ban Nyitrán megvert lány ellen felhozott bizonyítékot, egy összesprayzett pólót. Ám nem fogja megköszönni azt a szlovák állami televízióban most bemutatott dokumentumfilm-sorozatot, amelyben a szlovák alvilág kilencvenes években elkövetett gyilkosságait dolgozza fel. Ennek mostani részében azt a merényletkísérletet vagy megfélemlítő akciót dolgozták fel, amelynek során Bugár Béla akkori MKP-képviselő háza előtt robbantott bombát valószínűleg a csallóközi alvilág. A korabeli televíziós felvételek egyike a bőrkabátos Bugárt mutatja, amint egy szakállas fiatalemberrel beszélget a robbantás utáni percekben. Az illető nem más, mint Robert Kalinák, aki egy ügyvédi irodánál éppen akkor kezdte karrierjét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »