„Inkább itt halok meg, de nem megyek vissza”

„Inkább itt halok meg, de nem megyek vissza”

Lezárta a balkáni migránsútvonalat Szlovénia, miután korlátozást vezettek be a határon. Éjféltől csak azokat engedik be, akiknek útlevelük és vízumuk van, illetve akik kifejezetten Szlovéniában akarják beadni a menekültkérelmüket. Szerbia, Horvátország és Macedónia is szigorítja a beléptetést a hír miatt. A görög–macedón határon jelenleg 15 ezren várakoznak és naponta 2 ezer új ember érkezik. A macedónok azóta nem engedik tovább őket, hogy Ausztria is csak 580 embert enged be naponta.

A 48 órás macedón határzár ellen tüntettek a menekültek Idomeninél. Németország felé mennének tovább.

„Arra várunk, hogy Németország csináljon valamit. Hallottuk, hogy Merkel azt mondta, nem zárják le a határokat, erre várunk. Ha nem, mondják meg, mit kell tennünk. Nincs más hely ahová mehetnénk. Inkább itt halok meg. De nem megyek vissza Damaszkuszba, mert ott köröznek. Erővel viszik el a fiatalembereket, hogy harcoljanak. Vagy téged ölnek meg, vagy te ölsz meg másokat” – mondta egy menekült.

A skopjei vezetés azután rendelte el a határzárat, hogy Szlovénia, Horvátország és Szerbia is úgy döntött, csak az útlevéllel és vízummal rendelkező menekülteket engedik be. Emiatt a határ menti táborban már több mint 15 ezren torlódtak fel.

Hírdetés

Közben a bolgár kormány attól tart, hogy a nyugat-balkáni határzár miatt a migránsok Bulgária felé módosítják az útvonalukat. Ezért Szófia azt ígéri, mindent megtesz ennek megakadályozására.

Kiszűrik a merénylőket?

Szerdán a török parti őrség Görögország felé csónakázó szír menekülteket tartóztatott fel Didim partjainál. Őket menekültközpontban helyezik el. A török külügyminiszter kizárta, hogy a háborús övezetekbe küldenék vissza az embereket. A politikus szerint a szír–török határon bevezetett szigorúbb ellenőrzésnek köszönhetően a hatóságok több potenciális merénylőt is kiszűrtek már, akik a menekültáradattal akartak Európába visszajutni.

„Máig teljesítettük Belgium külföldi terroristákkal kapcsolatos követelését. 1222 külföldi harcost tartóztattunk fel a határon” – mondta el Mevlut Cavusoglu.

Az intézkedések ellenére a menekültáradatot továbbra sem sikerül megállítani. Bár az Égei-tengeren NATO-hadihajók járőröznek, hogy felszámolják az embercsempész-hálózatokat, egyelőre naponta 2 ezren érkeznek csónakkal Görögországba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »