Ingyenesen vizsgáltathatja meg szemeit holnaptól

Ingyenesen vizsgáltathatja meg szemeit holnaptól

Holnap kezdődik az idei „Látni és látszani” akció.

A rendőrség szokásos őszi kampányát már ötödik alkalommal szervezik, felhíva a figyelmet a látás és a láthatóság szerepére a biztonságos közlekedésben. A programhoz csatlakozott autószervizekben és optikákban, az érdeklődők térítésmentesen kaphatnak hasznos tanácsokat.

Az optikai cégek szűrővizsgálatai egyre fejlettebbek. A fény máshogy terjed napközben és az esti szürkületben, egy műszerrel már ezt is mérni tudják.

„Következtetni tudunk arra, hogy rossz látási viszonyok között, éjszaka romlik-e a szemnek a fénytörése vagy nem változik. Ez a közlekedésben részt vevők számára nagy előnyt jelent, ha éjjel is a megfelelő korrekciót tudják viselni, mert éjszaka fáradtabb is az ember, és ha a látása is romlik, akkor ez fokozottan növeli a balesetveszélyt” – mondta el Fuchs Ernő, a Carl Zeiss Hungary Kft. optometristája.

A következő időszakban nemcsak a szemet, hanem a reflektort is vizsgálják. A balesetmentes közlekedéshez nem elég látni, látszani is kell.

Az akcióhoz csatlakozott szervizekben az autókat holnaptól ingyen ellenőrzik.

Hírdetés

„Mind a teljes átvizsgálás szempontjából, tehát diagnosztika, világítótestek, akkumulátortesztek és a szélvédő mosórendszer vizsgálatát végezzük el ilyenkor elsősorban, illetve megnézzük a folyadékokat is az autóban, hogy a téli igénybe vételnek megfelelőek legyenek” – mondta Jenei Viktor, a Csergő Kft. ügyvezető helyettese.

A közlekedési szabályok betartása mellett, a biztonságos közlekedéshez az autónak és a sofőrnek is rendben kell lennie.

Az ideális az évenkénti ellenőrzés lenne, sokan viszont nem így tesznek. Ezen változtatna a rendőrség. A statisztikák szerint minden tizedik autó világításával probléma van. Az őszi hónapokban ráadásul több a baleset, ezért is rendezik ilyenkor a figyelemfelhívó akciót.

„Nem szokták meg azt, hogy hamarabb sötétedik, rövidebbek a nappali órák, és ha ehhez még párosul egy rosszul kivilágított jármű vagy egy rossz látás akkor ez többletkockázatot jelent a közlekedésben” – mondta el Óberling József, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke.

A Látni és látszani akció december 10-ig tart.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »