Ingyenes virtuális múzeumedukációt tartanak híres magyarokról alap- és középiskolásoknak

Ingyenes virtuális múzeumedukációt tartanak híres magyarokról alap- és középiskolásoknak

A korábbi sikerek után az Örökség Kultúrpolitikai Intézet és a Felelős Szülők Iskolája közös szervezésében immár 5. alkalommal kerül megrendezésre a Digitális Edukációs Múzeumi Órák rendezvény. Az online múzeumpedagógiai eseményt február 9-én tartják a virtuális térben, Híres magyarok 2. tematikával a 3-12. évfolyamos diákok számára. A szervezők több mint 40 múzeum feladatait és játékait gyűjtik össze korosztályi bontásban, reál és humán csoportosításban. Tudósoktól a művészeken át a hatalmas felfedezésekig számtalan neves magyar bemutatásával komoly tudásanyag kerül terítékre rendhagyó módon az iskolák számára. A program ingyenes, a jelentkezés az alábbi oldalon érhető el.

Az előző években töretlen népszerűségnek örvendő Digitális Edukációs Múzeumi Órák sorozat legújabb eseményének középpontjába ezúttal a magyar történelemben jelentős szerepet játszó személyiségek kerülnek. A DEMÓ 5 magyarországi és határon túli múzeumok közreműködésével kínál alkalmat játékos, edukatív múzeumpedagógiai tartalmakon keresztül a magyar kulturális, történelmi, művészeti és tudományos értékek megismertetésére, bemutatására, elemzésére.

„Az elmúlt két évben sokat kísérleteztünk azzal, hogy a DEMÓ napok keretében a múzeumok által készített sokszínű digitális múzeumpedagógiai tartalmakat gyűjtsünk csokorba, rendszerezzük korosztályi és tematikus bontásban, majd tegyük széles körben elérhetővé. Az eddigi tapasztalataink és a visszajelzések egyértelműen bizonyították, hogy erre a virtuális tudásmegosztásra és tartalmi bázisra óriási szükség és igény van.

A változatos múzeumpedagógiai tartalmak és játékok korosztályi bontásban, egy rövid regisztrációt követően minden pedagógus számára ingyenesen elérhetőek lesznek virtuális feladatsorok formájában február 9-én a DEMÓ 5 napon, illetve a későbbiek folyamán is szabadon használhatóak majd oktatási célból. Azok a tanárok, akik február 6-án 12 óráig regisztrálnak, az esemény előtt minden tartalomhoz hozzáférést kapnak, így előre megtervezhetik és megszervezhetik a február 9-i Digitális Edukációs Múzeumi Órákat a saját diákjaik számára, bárhol is tanítanak határon innen vagy túl.

„Azt szeretem legjobban ebben a programban, hogy hihetetlenül sokrétűek a digitális múzeumpedagógiai tartalmak, legyen szó akár egy virtuális vártúráról, több száz éves időutazásról egy kisfilmen keresztül, vagy éppen egy online keresztrejtvényről. A résztvevő diákok úgy tanulhatnak játékosan, hogy közben a digitális kompetenciáik, a problémamegoldó és együttműködési készségük, kritikai gondolkodásuk is fejlődik a feladatok által, amelyek igen meghatározóak a XXI. század oktatásában.

Hírdetés

Örömmel várjuk azon pedagógusok regisztrációját, akik 3-12. évfolyamos diákjaik számára szeretnének egy rendhagyó és unikális, virtuális múzeumi élményekkel teli oktatási napot szerezni” – részletezi Vargacz Alexandra, a Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője, a DEMÓ 5 program főszervezője.

A szervezők azonban abban is segítséget nyújtanak, hogy négy korosztályra bontva – 3–4. évfolyam, 5–6. évfolyam, 7–8. évfolyam, illetve 9–12. évfolyam – teszik közzé a feladatokat, illetve tematikusan is humán, valamint reál bontásokat készítenek.

„Nekem egyből beindult az képzeletem, hogy miként tudnám érdekessé, izgalmassá és különlegessé tenni a híres magyarok tematikát és mi mással, mint az ételekkel? Egy izgalmas videós előadással és egy Redmenta kvízzel készülök a diákok számára, és egy picit elkalandozunk abban, hogy a történelmet és ételeket miként lehet összekapcsolni.

– teszi hozzá Balatoni József, „Jocó bácsi”, történelemtanár, a Mozaik Múzeumtúra iskolai programjának szakmai házigazdája.

(Sajtóközlemény)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »