Ingyenes képzéssorozatot indít a Filmalap

Ingyenes képzéssorozatot indít a Filmalap

BUDAPEST. Ingyenes képzéssorozatot indít októbertõl a Magyar Nemzeti Filmalap. A Fast Forward Program az elsõ tanévben 17 szakterületet fog érinteni, az akciófilm-rendezéstõl az utómunkán át a filmzeneszerzésig – mondta Andy Vajna filmipari kormánybiztos csütörtökön Budapesten.

Magyarországon jelenleg nincs megfelelõ utánpótlása az ideérkezõ produkciókat kiszolgáló stáboknak, ezen próbál segíteni a Filmalap a 2016-ban elindított Filmipari Képzési Programmal és a gyakornoki programmal, valamint most a rövid képzéseket kínáló sorozattal is – fûzte hozzá. Andy Vajna megjegyezte azt is: a Filmalap nem akadémiai jellegû, hanem gyakorlati képzésekben gondolkodik, mert ez a filmszakma jövõje.

A Fast Forward Program 2017-2018-as képzései szélesebb körû, nyitott elõadásokból és kiscsoportos, intenzív mûhelymunkából fognak állni, utóbbi résztvevõit az elõzetesen beküldött projektek alapján választják ki – hangsúlyozta Lányi Eszter, a Filmalap képzési és innovációs igazgatója, aki szerint a filmipar gyors változása miatt minden szakmabelinek szüksége lehet továbbképzésekre.

Hírdetés

Kiemelte: az elõadók között szerepel Krzysztof Zanussi lengyel filmrendezõ, Martin Daniel amerikai forgatókönyvíró és Aaron Speiser amerikai színészmester is, de lesz prezentációs- és kommunikációs készségeket fejlesztõ, valamint a naplóvezetéssel és a filmes utómunkákkal foglalkozó képzés is. Az elsõ képzés témája a filmmarketinget, a hatékony trailer és poszterkészítést helyezi középpontba, erre pár nap alatt mintegy kétszázan jelentkeztek.

Lányi Eszter kitért arra is: a Filmipari Képzési Program eddigi hat befejezett szakmai képzésének résztvevõi közötti kutatás szerint 75 százalék volt nagyon elégedett az oktatással, 64 százaléknak pedig egyáltalán nem volt korábban filmszakmai tapasztalata.

A Filmipari Képzési Program finanszírozása az angliai mintát követi, vagyis minden 10 millió forint gyártási költségvetést túllépõ, Magyarországon készülõ produkció támogatja a hazai filmes oktatást. A hozzájárulásokból évi mintegy 200 millió forint bevétel származik a célra – fûzte hozzá Andy Vajna, aki elmondta azt is: szeretnék elérni azt is, hogy a gyakornoki programban résztvevõ pályakezdõk garantált állásajánlatot kapjanak végzés után.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »