Ingyenes filmekkel tiszteleg a forradalom emléke előtt a Filmio

Ingyenes filmekkel tiszteleg a forradalom emléke előtt a Filmio

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából négy kitűnő film ingyenesen megtekinthető vasárnap estig a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a Filmión – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Filmintézet. A „Szabadság – Különjárat” akciódús, igaz történet egy, az októberi eseményeket megelőlegező gépeltérítésről, a „Mansfeld” a forradalmat követő megtorlás legfiatalabb áldozatának állít emléket, míg a „Megáll az idő” és a „Szerencsés Dániel” a forradalom leverését követő időszak személyes történeteit és dilemmáit tárja fel.

Szabadság – Különjárat (2013) – 1956 nyarán, három hónappal a forradalom kitörése előtt három mindenre elszánt magyar fiatal a disszidálás merőben szokatlan módját választja: eltérítik a Budapest-Szombathely légijáratot, és a fedélzeten tartózkodó államvédelmis tisztet semlegesítve Ingolstadtig kormányozzák a gépet. Ezt a hihetetlen igaz történetet meséli el Fazakas Péter alkotása, Tenki Réka, Lengyel Tamás és Varju Kálmán főszereplésével.

Mansfeld (2006) – A 17 éves Mansfeld Péter és barátai az 1956-os forradalom leverése után ünnepélyesen esküt tesznek, hogy a forradalom újbóli kirobbantásán fognak munkálkodni. Miután lefegyvereznek és elrabolnak egy rendőrt, a hivatalos szervek hamar elfogják őket. A kihallgatások során Péter megmakacsolja magát és az összes bűncselekményt magára vállalja. Szilágyi Andor alkotása az 1956-os forradalmat követő megtorlások legfiatalabb áldozatának állít emléket.

Hírdetés

Szerencsés Dániel (1982) – Szerencsés Dániel és barátja, Angeli Gyuri ’56 decemberében úgy döntenek, hogy elhagyják az országot. Dániel Bécsbe távozó szerelme után siet, Gyurinak pedig menekülnie kell, mert a forradalom alatt részt vett az utcai harcokban. Sándor Pál a forradalom utóhatásairól, az emigrációs hullámról, a menni vagy maradni örök kérdéséről szóló érzékeny filmje az 1983-as Filmszemléről a fődíjat, a cannes-i fesztiválról a kritikusok díját vitte el.

Megáll az idő (1981) – Köves István a forradalom leverése után disszidál, a családja otthon marad. Közel 10 évvel később a nagyobbik fiú orvosi egyetemre készül, a kisebbiket pedig csak a lányok és a lázadás érdekli. Gothár Péter korszakos alkotása lendületes kamaszfilm a hatvanas évekről, de sokkal több is ennél: szembenézés az ’56-os forradalom kudarcával, az itthon maradtak bűntudatával, örökös és hiábavaló elvágyódásával.

A Nemzeti Filmintézet által indított Filmio egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: a XXI. század elvárásaihoz igazodva kiváló minőségben elérhetőek a magyar filmgyártás remekművei, a legújabb filmek, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül. Jelenleg már mintegy 1000 magyar film közül válogathat a közönség a Filmión, amely mobilon és okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető – olvasható.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »