Ingyen sem kell a telek

Ingyen sem kell a telek

Noha több vidéki település is már évek óta ingyentelkekkel csábítja a fiatal családokat, ám a csok ellenére sem tolonganak a letelepedők a parcellákért. Körkérdésünk során találkoztunk elégedett önkormányzatokkal is, de van olyan falu, ahol tíz év alatt csak egyetlen jelentkező akadt, máshol pedig vissza kell perelni az önkormányzatnak a telkeket.

Hiába kínálja a Győr-Moson-Sopron megyei Vág már nyolc éve egyforintos telkeit, eddig mindösszesen hárman teljesítették az önkormányzat feltételeit. Ráadásul a helyhatóságnak öt esetben meggyűlt a baja azokkal a jelentkezőkkel, akik négy év alatt nem építettek kulcsrakész házat. Ezért most a településvezetés perli vissza az ingatlanokat – mondta Pálfi Attila, Vág polgármestere. Annak ellenére nem állnak sorba a jelentkezők, hogy a község vezetője szerint minden adott náluk ahhoz, hogy vonzók legyenek a betelepülőknek: egyáltalán nincs munkanélküli a faluban, viszont van körzeti orvos, továbbá posta, óvoda és iskola is. Munkalehetőség pedig a környező településeken, Celldömölkön, Sárváron.

Egyetlen helyi csapott le az ajándékra

Az ezerfős Bihartorda telekosztási projektje még negatívabb képet mutat. A Püspökladánytól mintegy 30 kilométerre fekvő, tipikus alföldi település lakói elsősorban mezőgazdaságból élnek, így főleg a földművelés és az állattenyésztés iránt igazán elkötelezett fiatalok érdeklődését kelthetné fel a program. Ám az elmúlt négy év alatt csupán egyetlenegy pályázó találta meg itt a számításait, ő is a helyi közösségből került ki. Módos Imre, a település polgármestere egyébként felvázolta az első pillanatra kecsegtető feltételeket: három éven belül kell megépülni a háznak, és öt évig kell bihartordai lakosnak lenni. A község vezetője azonban nem adja fel: továbbra is hirdetik az ingyentelkeiket, és azon is gondolkodnak, hogy még kedvezőbbé teszik a konstrukciót.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kétpón sem fogynak jól az ingyentelkek. Noha már 1994 óta van lehetőség ajándék területhez jutni a településen, az eltelt húsz évben egyetlen telket sem sikerült értékesíteni. A község ingatlanáraihoz képest fillérekért lehet itt is parcellát venni, ám csupán a csok bejelentése után kezdték egymásnak adni a kilincset az érdeklődők a községházán – tudtuk meg Keresztes Pétertől, Kétpó polgármesterétől. Habár a község sem tud mást kínálni a fiatal családok számára, mint a helyi gazdálkodást, Gödöllő és Budapest környékéről már kerestek itt ifjú házasok új otthont, ám eddig még egyetlen ház sem épült fel az ingyentelkeken.

Nemcsak betelepülőkkel szeretné gyarapítani fogyatkozó lakosai számát az észak-alföldi község, de a kétpói fiatalok helyben tartásával is. Ezért az önkormányzat lakásokat vásárolt, amelyeket kedvezményesen bocsát a rendelkezésükre. Kétpó fekvéséből adódóan egyáltalán nincs rossz helyzetben: Törökszentmiklós és Mezőtúr vonzáskörzetében szó sem lehet arról, hogy munka nélkül maradjanak a betelepülők – hangsúlyozta Keresztes Péter.

Ötforintos parcellák

A Pest megyei Kőröstetétlen még 2000-ben indította útjára az egyforintos telekakciót, hogy elejét vegye a népességfogyásnak. Tervük sikeresnek mondható, hiszen öt éven belül a 26 telek fele gazdára talált. Ám 2008-ban megakadt és be is fuccsolt a telekosztás, amit a gazdasági válsággal és a szocpol kivezetésével magyaráznak. Idén azonban a csok felpörgette a telekosztást, legalább 10-15 érdeklődő jelentkezett a meghirdetett – korábban egy-, jelenleg ötforintos – parcellákért. Tíz évvel ezelőtt ugyan 860 lakost regisztráltak Tetétlenben, ám folyamatosan csökkenő népesség mellett az új betelepülőkkel 40-50 fővel gyarapodott lakóközösségük száma. Kérdésünkre, hogy mégis miért futott be nagy karriert Tetétlenben az egyforintos projekt, Pásztor Imre, a település polgármestere úgy válaszolt: ennek egyik fő oka, hogy a községben jó a közbiztonság, a másik nyomós érv pedig, hogy aki munkahelyet keres, az biztosan találni fog, Tetétlen ugyanis öt országút találkozásánál fekszik.

Ám nemcsak kistelepülések csatlakoztak az ingyentelekosztáshoz. A Tisza és a Zagyva folyó között fekvő Jászapátiban már korábban is volt lehetőségük a fiataloknak kedvezményes telekhez jutni ugyanabban a városrészben, ahol most nyolc olyan parcellát jelölt ki az önkormányzat, amin a csok feltételeinek megfelelő családok építkezhetnek. Bíróné dr. Boros Anikó, a város jegyzője elmondta: ugyan sok az érdeklődő, ám építkezés még nem történt, mert eddig nem adtak be sikeres pályázatot.

Van, ahol kezdhetik építeni a házat

Csach Gábor, Balassagyarmat alpolgármestere viszont nemcsak érdeklődőkről, de komoly pályázókról is beszámolt portálunknak. Elmondása szerint az elbíráláskor előnyt élveznek a már legalább két gyermekkel rendelkezők, illetve azok a családok, amelyek más településről költöznek a városba. Már márciusban két parcellát értékesítettek két családnak, ők már az építkezés előkészítésénél tartanak. Csach hozzátette: egy telket májusban is sikerült eladniuk. Az Ipoly menti település egyébként jó adottságokkal rendelkezik, van a városban munkalehetőség, kórház, több iskola is. Így nem csoda, ha folyamatos az érdeklődés vidékről és más megyéből is az ingyenparcellák iránt.

Hasonló kép rajzolódik ki az ország másik felén, Makón, ahol az önkormányzat 700 és 770 négyzetméter közötti telket ad fiataloknak a Velnök utcában. A pályázat elbírálásánál a három- vagy többgyermekes családokat részesítik előnyben. Május utolsó napján döntöttek is az első három nyertes családról, valamint – felismerve a projektben rejlő lehetőségeket – további négy terület közművesítéséről. Amennyiben pedig lesznek még jelentkezők, jöhet a pályázatkiírás harmadik üteme.

Egy új osztású területen jelölték ki a telkeket Ásotthalmon, ahol a háromgyermekes családmodellt kívánják a csok segítségével megtámogatni – tudtuk meg Turbucz Marietta jegyzőtől. A Makótól nyugatra elhelyezkedő Csongrád megyei településen egyelőre négy ingyenparcellát kínálnak a pályázóknak, ám hiába érdeklődtek nyolcan is, eddig csak egy olyan család akadt, akinek a pályázata pozitív elbírálásban részesült. Aki úgy dönt, hogy Ásotthalomra költözik, a helyi üzemben vagy a mezőgazdaságban lelhet munkát, vagy a nagyközségtől 10 kilométerre fekvő Mórahalom kecsegtethet lehetőségekkel.

Az ajándék telek sem megoldás

Az általunk megkérdezett önkormányzatok nyilatkozatai nem bizonyítanak mást, mint amiről már korábban is írtunk, hogy a rossz helyzetben lévő kistelepülések még a csok megjelenésével sem tudnak versenyre kelni a nagyobb városokkal. Az otthonteremtési támogatás sem tudja megállítani a falvak népességcsökkenését. Nem kérdés ugyanis, hogy egy magyar család fészekrakás szempontjából leginkább azt a régiót részesíti előnyben, amely munkalehetőséget kínál és jól megközelíthető.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »