Ingyen BKV-bérlet, atlétikai-vb, városligeti építkezés – kulcskérdésekről döntött a főváros

Ingyen BKV-bérlet, atlétikai-vb, városligeti építkezés – kulcskérdésekről döntött a főváros

Az álláskeresők ingyenes BKV-használatáról és személyi kérdésekről is döntöttek a képviselők a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén. Az ülés közben az is kiderült, hogy Karácsony Gergely főpolgármester Pokorni Zoltánt, a XII. kerület fideszes polgármesterét is delegálja a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsába a Városháza képviseletében. Létrehozták a Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsot is.

A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén az első napirendi pont személyi kérdésekről szólt: gazdasági társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjairól határoztak a képviselők. Visszahívták például a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. és a Budapesti Nagybani Piac Zrt. igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjait, és a helyükre új tagokat választottak.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetőjének, Bán Teodórának a szerződése december 31-én lejár, az előterjesztés alapján február 29-ig meghosszabbították a megbízatását. Karácsony Gergely az ülésen azt mondta, nagyra tartja Bán Teodóra munkáját.

A képviselők egyhangúlag döntöttek a regisztrált álláskeresők ingyenes BKV-használatáról is.

Az álláskeresőknek szóló havi bérletre való jogosultság megállapítására – a főváros kormányhivatalával együttműködésben – új igazolást vezetnek be. A bérletet a Budapesti Közlekedési Központ kijelölt értékesítési helyein lehet majd kiváltani.

Az is napirenden volt, hogy a főváros egy évvel meghosszabbítja az agglomerációs autóbusz- és a HÉV-vonalak állami üzemeltetésére, illetve a technikai feltételek biztosítására az állammal kötött 2016-os szerződéseket.

Tóth József után Pokorni Zoltán

Hírdetés

A közgyűlés közben Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere egy rögtönzött sajtótájékoztatón közölte, hogy Karácsony Gergely felkérésére ő is képviseli a fővárost a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, és már a csütörtöki ülésen is részt vesz. (Korábban Tarlós István a szocialista Tóth Józsefet delegálta a tanácsba, az új főpolgármester tehát folytatta elődje azon gyakorlatát, hogy a testületbe jelölte a legnagyobb támogatottságú ellenzéki jelöltet.)

Pokorni Zoltán elmondta, az FKT következő ülésén hat napirendi pontról tárgyalnak, a kormány kezdeményezésére pedig a budai egészségügyi fejlesztések kérdése is terítékre kerül. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta,

a kabinet érvelni kíván a dél-budai centrumkórház eredeti helyszíne mellett, de hajlandó mérlegelni a főváros által felajánlott, Kelenföldi pályaudvarhoz közeli területet is.

A XII. kerület polgármestere emlékeztetett, a kormány többször kijelentette, nem kíván semmilyen fejlesztést megvalósítani a főpolgármester, illetve a kerületi polgármesterek akarata ellenében, ugyanakkor szerinte a városvezetésnek a Városliget esetében azt is érdemes figyelembe vennie, hogy a Liget-projekt nem önmagában áll, ahhoz kapcsolódik az állatkert területén található Pannon Park-fejlesztés is, amelynél komoly pénzügyi gondok mutatkoznak. Pokorni Zoltán reményét fejezte ki, hogy nem marad félbe ez a beruházás.

Az InfoRádió kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, lát esélyt arra, hogy a főpolgármester elvárásai teljesüljenek, a kormány és a városháza közös álláspontra jusson, és Budapest rendezze a 2023-as atlétikai világbajnokságot, illetve megépüljenek a tervezett létesítmények.

Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere arról beszélt, hogy a tanács ülésén a Liget-projekt is napirenden lesz, de hozzátette, újabb épület nem jöhet létre a Városligetben, mert a fővárosiak 85 százaléka nem támogatja a Liget beépítését.

A Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag döntött a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét) létrehozásáról is. A háromoldalú érdekegyeztető fórum tagjai a fővárosi önkormányzat, a szakszervezeti és a munkáltatói szövetségek képviselői.

A Főét feladata a munkavállalók, a munkáltatók és a fővárosi önkormányzat érdekeinek, törekvéseinek feltárása, egyeztetése, megállapodások kialakítása – derült ki az előterjeasztésből. Ugyancsak feladat lesz a tanácsnak a felek között a fővárosi önkormányzat feladat- és hatáskörét érintő ügyekben kialakuló konfliktusok megelőzése, rendezése, valamint információcsere, javaslatok, döntési alternatívák vizsgálata.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »