Információs táblákkal jelölték meg Garammikola városrész határát Zselízen

Információs táblákkal jelölték meg Garammikola városrész határát Zselízen

Garammikola korábban önálló település volt, ám Zselízzel gyakorlatilag összenőtt, így az 1967-es közigazgatási reformmal egyesítették a két települést. Mikola mellett továbbá Szódó és az azóta különvált Peszektergenye is Zselíz közigazgatása alá került ekkor. 

A garammikolaiak öntudata ugyanakkor megmaradt, és büszkén ápolják az identitásuk részeként. Mindezt főleg a Mikulčan Polgári Társulás viseli a szívén, mely számos tematikus rendezvényt valósít meg. Hozzájuk köthető annak az igen magas színvonalú monográfiának a kiadása is, amit Garammikola történetéről készítettek a történész szakma kiemelkedő képviselői Novák Mezőlaky Margaréta irányítása alatt. Az egyesületnek több indítványa is volt arra vonatkozóan, hogy a városrész szélein információs tábla is hirdesse Garammikola létét. A helységnévtáblákon ugyanis a közlekedésrendészet nem engedélyezte a városrész megjelölését, mint pl. Szódó esetében. Itt ugyanis teljesen egybeolvadt a két település és a lakóövezet között nincs megszakítás, mint a másik esetében. 

Ekkor javasolta a város első embere, Juhász András, hogy a problémát egy információs tábla kihelyezésével oldják meg, melyre november közepén került sor.

Hírdetés

– olvasható a Zselízi Városi Hivatal közleményében. A tábla a kétnyelvű üdvözlő szöveg mellett a település hajdani címerét tartalmazza. 

Kérdésünkre a Mikulčan Polgári Társulás elnöke, Ivan Pál elmondta, azért tartották fontosnak a kezdeményezést, mivel a település neve hivatalosan már nincs feltüntetve sehol. „Sok magyarországi keresi fel a helyet, ahonnan szüleit, nagyszüleit akaratuk ellenére kitelepítették. Sokan járnak őseik sírjaihoz, de mivel Garammikola hivatalosan már sehol nem jelenik meg, így sokaknak gondot okozhat a megtalálása, hiszen sem térképen, sem útjelző, információs táblákon nem szerepelt a megnevezés. Ezt hivatott pótolni a most kihelyezett tábla.”

Csonka Ákos/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »