Infláció

Infláció. Infláció van. És ez nem csak azt jelenti, hogy a fizetőeszköz romlik. Ma az értékek, elvek, eszmék, és jelszavak végkiárusítása folyik.
A szavak, kifejezések is veszítenek értékükből.
Ott van, pl. az a kifejezés, hogy „úr”. Szent István alatt, ez az uralkodó titulusa. Csak úgy szimplán. Minden cizella nélkül. Maga a főnév is innen eredeztethető. Úr, Uruszág, Ország. Ma ellenben már a pincér is úr. Sőt, olykor főúr!
Nagyságos úr. Ez az Erdélyi fejedelem címe volt. Nagyságos fejedelem, mondották Rákóczynak. A huszadik században az útburkoló cigány mondta a borbélysegédnek, ha pénzt ment kunyerálni.
A Kegyelmes úr a XIX. században még hercegek, miniszterek megszólítása volt, a Méltóságos úr rangját a múlt század elején pedig már megkapta a gimnáziumi igazgató is. (Horthy minden bizonnyal ennek ellensúlyozása végett ötlötte ki a Főméltóságú úr titulusát, mely sem előtte, sem utána nem létezett a magyar társadalomban).
A Tekintetes úr a harmincas években már kijárt mindenkinek, akinek volt érettségije. Vidéken olykor a városi ember, a polgár megszólításává vált.
Itt is tetten érhető a világegyetem örök törvényszerűsége. Minél gyakoribb valami, minél elterjedtebb és minél szélesebb körű a hatósugara, annál értéktelenebb. Mint ma a szavazati jog, a diploma és a művészi önkifejezés.
A korcsosulás legdurvább, legkirívóbb példája a Király főnév devalválódása. Valaha az uralkodó megnevezése volt. A világtörténelem legkártékonyabb szakaszában, a hatvanas évek ellenkultúrájának fertőjében, a „nagy generáció” tombolása alatt, zűrös magánéletű, drogos „önmegvalósítóknak” osztogatták. Természetesen pápai áldás nélkül! (lásd: Radics Béla a király!, vagy manapság Jimmy a király) S a hajdan birodalmak sorsát eldöntő, koronás főket megillető szent és szakrális titulus eljutott az infláció végpontig – mint ’46-ban az egymilliárd bilpengő -, s taknyos ifjoncok minőségellenőrző mértékegységévé vált. Ahogy a reklámban is halljuk. „Király a buli, mi?” Kíváncsi vagyok, eljutunk-e a császárig…

Hírdetés


Forrás:pozsonyiadam.blogspot.com
Tovább a cikkre »