Indul a régészeti kutatás Somoskőnél

Indul a régészeti kutatás Somoskőnél

A Losonci járásban található Sátorosbánya  összesen 25 ezer euró, támogatásokból származó összeget fektetett be tavaly a somoskői vár felújításába. Idén pedig, minden jel szerint, elindulhatnak a tudományos igényű régészeti feltárások is.

Elmondása szerint tavaly 10 000 euró támogatást kaptak a Besztercebánya Megyei Önkormányzattól, ezt az összeget a torony tetőszerkezetének átfestésére fordították. A miniszterelnök-helyettesi hivatal által utalt 15 000 euróból vízelvezetőkkel látják el a várhoz vezető utat, amelyet tavaly aszfaltoztak le.

Hírdetés

A műemlékvédelmi hivatallal kötött egyezséggel összhangban idén kezdik meg a régészeti kutatásokat a vár területén.

Badinka szerint a 70-es, 80-as években folytattak már itt ásatásokat, de ezek pontos eredményei nem ismertek. Hozzátette: a kutatások befejezése után, 2021-től építési munkálatokat is terveznek a vár területén.

A polgármester felhívta a figyelmet egy új somoskői attrakcióra is, a kőtenger fölé magasodó kilátóra, melyet az EPH Alapítvány támogatásából húztak fel. Somoskő várához a parkolótól egy 1,6 km hosszú, nyolc állomásos tanösvény vezet. A vár alatt egy bazaltvízesésben és egy kőtengerben gyönyörködhetnek a látogatók. Nem messze található a Macskaluk nevű egykori kőfejtő is, ahol egy bányásztelepülés maradványai tekinthetők meg.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »