Indul a körtánc: új lakásokért adnák el a régieket

Indul a körtánc: új lakásokért adnák el a régieket

Tavaly már ötödével több otthon kelt el, mint 2014-ben, az év első napjaiban pedig az új ingatlanokra is rávetették magukat az érdeklődők. Új otthon reményében egyre többen akarnak szabadulni a régitől is, így idén végképp sebességet válthat az ingatlanpiac.

Tavaly összesen 135 ezer ingatlan cserélt gazdát hazánkban, ami a KSH által közreadott 2014-es forgalmat közel 20 százalékkal haladja meg. Ahogy azt a havi adatokból sejteni lehetett, az áremelkedés ugyan év végén is folytatódott, de üteme lelassult – derül ki a Duna House ingatlanközvetítő hálózat pénteken kiadott elemzéséből.

Az év második felében értékesített ingatlanok adatai alapján a téglaépítésű lakások négyzetméterára vidéken Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, mintegy 340 ezer forint – ez nem sokkal maradt el a fővárosi 376 ezres átlagtól. Az árak még Somogyban, Hajdú-Biharban, Pest és Veszprém megyében voltak magasabbak: ezeken a területeken átlagosan 240 ezer forintot kellett fizetni a lakások négyzetméteréért. Budapesten az V. kerület tovább drágult, itt az eladók átlagosan 655 ezer forintot kértek ingatlanjaik négyzetméteréért.

Fotó: MNO

Elkapkodták a paneleket

A panellakásokat is Győr-Moson-Sopron megyében vették a legmagasabb, mintegy 240 ezer forintos átlagos négyzetméteráron. Ezt az értéket érdemes összevetni azzal, hogy a budapesti átlag 260 ezer forint körül alakult. Az észak-nyugati országrészt leszámítva vidéken 200 ezer forint fölötti átlagárat csak Hajdú-Bihar megyében lehetett elkérni a panelek négyzetméteréért, a többi megyében jóval ezalatt voltak csak eladhatóak ezek az otthonok. Sőt Tolna és Borsod-Abaúj megyében alig kúsztak 100 ezer forint fölé a mutatók. Ezzel szemben Budapesten a legtöbbet, 336 ezer forintot a XI. kerületben fizettek a vásárlók a panelekért, de 318 ezerrel a XIII. kerület sincs nagyon lemaradva.

Fotó: MNO

A fővárosi lakótelepi lakásokat pillanatok alatt el lehetett adni: az átlagos értékesítési idő 51 nap volt, de egyes kerületekben ez bőven egy hónap alá rövidült.

Olvadnak az alkuk

Hírdetés

A tavalyi év második felében Budapesten az eladott ingatlanok árából a vevők csak 4,5 százalékot tudtak alkudni, de vidéken is 6,3 százalékos engedményt tudtak csupán kicsikarni. A legtöbbet Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyékben lehetett lefaragni az árból: mindkét területen 9 százalék volt a kieszközölhető árcsökkentés. A fővárosban nem volt olyan kerület, ahol 6 százaléknál több lett volna az engedmény, sőt a XIII. és XIV. kerületben csupán átlagosan 2,7 százalékot lehetett alkudni.

Decemberben kimagaslóan magas volt a befektetői jelenlét Budapesten: a megelőző hónapokban nagyjából a vevők harmadát tette ki ez a vásárlói csoport, ám az év utolsó havában a vásárlók 45 százaléka ilyen célból vett lakást.

Mindenki újat keres

Az Ingatlan.com pénteken a piacon lévő új lakások áráról adott ki tanulmányt. E szerint Budapesten a „csok-képes” új lakások átlagos négyzetméterára 535 ezer forint volt, míg Székesfehérváron 380, Debrecenben pedig 345 ezer forint körül alakult. A statisztikákból látszik az is, hogy december második felében és január első napjaiban számottevően, 64 százalékkal nőtt a magánszemélyek által feladott hirdetések száma, ami elsősorban a lakásvásárlási támogatások kibővítésével, az áfacsökkentés bejelentésével magyarázható. „A legtöbb hirdető jelenlegi lakását adná el, és az új támogatási rendszer által kínált lehetőségekkel igyekszik majd új otthont vásárolni” – emeli ki Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Szintén a felfokozott várakozásokra utal, hogy december 14-től január 6-ig 30 százalékkal több keresés történt a portálon az új lakóingatlanokra az előző év azonos időszakhoz képest. Ráadásul január első hetében – amikor már ismertek voltak a támogatási rendszer részletei – már 44 százalékkal nőtt a keresések száma éves összevetésben. Mindez azt jelzi, hogy rendkívül nagy az érdeklődés a csok feltételeinek megfelelő új lakóingatlanok iránt.

Startra kész új lakások

Az ingatlanportál friss összeállításában azt is megvizsgálta, hogy január elején mennyi volt az átlagos négyzetméterára a 10 plusz 10 millió forintos támogatáshoz előírt, 60 négyzetméternél nagyobb, új építésűként hirdetett lakóingatlanoknak. Ez az érték Budapesten 535 ezer forint volt, ami azt jelenti, hogy az eladók ezeket az otthonokat legalább 32,1 millióért hirdetik.

Az ország más városaiban jóval alacsonyabbak az árszintek: Székesfehérváron az átlagos négyzetméterár 380 ezer forint volt ebben az időszakban, azaz a városban átlagosan 22,8 millió kell egy új építésű, 60 négyzetméteres új otthon megvásárlásához. A sorban a második Debrecen, ahol 345 ezer forintos négyzetméterárral, illetve 20,7 millió forintos átlagos lakásárral kell számolni. Kecskeméten 328 ezer forint volt az új ingatlanok fajlagos átlagára, így egy új építésű, 60 négyzetméteres lakást átlagosan 19,7 millióért lehet megvásárolni. Győrben 307 ezer, Pécsett pedig 287 ezer forint az átlagos fajlagos ár a szóban forgó lakásoknál, így előbbi városban 18,4 millió, Pécsett pedig 17,2 millió forinttól indulnak a csoknak megfelelő új lakóingatlanok árai.

Fotó: MNO

Az Ingatlan.com szakértője kiemelte, hogy a három gyermeket vállaló fővárosi házaspároknak a csok mellett mindenképp szüksége lesz önerőre az első lakás megvásárlásához, de a vidéken élő családok akár enélkül is új otthonhoz juthatnak. Hozzátette, hogy a lakásépítési kedvet ösztönző kormányzati lépések felpörgethetik a piacot, és megfelelő alapot teremthetnek ahhoz, hogy a jelenlegi kevesebb mint 10 ezerrel szemben 30-40 ezer új lakás épüljön évente. A szakma szerint ez a szint szükséges a magyar ingatlanpiac egészséges működéséhez.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »