Indoszkíták

Indoszkíták

A kötet szerzője DR. ARADI ÉVA /lánykori néven: Rétfalvi Éva/ (Budapest, 1938, -) az ELTÉ-n végzett angol-magyar szakon. Közgazdász férjét Indiába helyezték, Bombayba, ahol nyolc évet töltöttek. 1976-ban kapott diplomát hindi nyelvből és indiai tudományokból /történelem, irodalom, filozófia, vallástörténet/. Hazajövetelük után 1978-ban doktorált az ELTÉ-n indiai irodalomból és hindi nyelvből. 

Harminc éve foglalkozik magyarság-eredet kutatással, elsősorban indiai források alapján és elsősorban a fehér hunokkal kapcsolatban, akikről Indiában sok forrástalálható. 
*

Aradi Éva 2005-ben megjelent, „A hunok Indiában”, majd a 2008-ban kiadott, „Egy szkíta nép: a kusánok” című könyveivel két nagy nép, illetve törzsszövetség indiai történetét dolgozta fel: a kusánokét és a heftalitákét

Ez a 2012-ben kiadott „Indoszkíták” című könyve még régebbi három népcsoporttal foglalkozik, a több mint kétezer évvel ezelőtt Indiában megjelent indoszkítákkal és indopártusokkal, valamint az időszámításunk utáni első évszázadban hódító nyugati ksatrapákkal.

A szerző a könyv első részében e népek történetét írja le, a második rész az elsősorban Nyugat-Indiában élő utódaikkal foglalkozik. Gazdag képanyaggal mutatja be az indiai kutatásai alkalmából lefényképezett kőfeliratokat, sírköveket, várromot és a ma élő leszármazottak kézművességét. 

A sírköveken lévő ábrázolások meglepően hasonlítanak a magyarság honfoglalás-kori fegyverzetéhez, viseletéhez. A szobrokon a Nap és a Holdsarló állandó jelenléte pedig a székely kapuk ábráit idézi.
*
A kötetben foglaltak az alábbi TARTALOM szerint követhetők nyomon:

ELŐSZÓ
• I. SZAKÁK: (Ókori írott források. Régészeti források.);

• II. AZ INDOSZKÍTÁK: (Moga /Kr.e. 80-60/. Vononesz és utódai (Kr.e. 75-65/. I. Azesz és dinasztiája. A mathuriai indoszkíták, másik nevükön: az északi ksatrapák /Kb. Kr.e. 10 – Kr.u. 40./. Az indopártusok. Az indoszkíták és indopártusok adminisztrációja és haditechnikája. Az indoszkíták és indopártusok építészete és művészete. Vallásuk.);

Hírdetés

• III. A NYUGATI KSATRAPÁK: (A Ksaharáta dinasztiája. A Kardamaka dinasztia.);

• HATÁSUK, UTÓÉLETÜK:

• AZ INDOSZKÍTÁK UTÓDAI INDIÁBAN: (Utódaik a múltban. A jelenlegi utódok. Gudzsarát tartomány északi-nyugati része: Kács. Kács történelme. A kácsi múzeum. A pásztornép utódai.);

• FÜGGELÉK: Az andaui kőoszlop töredékes szövege;

• SUMMARY : The Sakas, Indoscythians, Indoparthians, and Wesrwn Ksatrapas;

*
Az „Indoszkíták” című ezen kiadványt azoknak az olvasóinknak ajánljuk, akik a kb. kétezer évvel ezelőtt Baktriában, Kelet Indiában, Gandhárában és India északi, észak-nyugati részén megjelent indoszkítákkal, indopártusokkal és a nyugati ksatrapákkal szeretnének részletesebben is megismerkedni, információkat szerezni. 
*
Ajánlott még Aradi Évától:

Egy szkíta nép: a Kusánok.
A hunok Indiában.

RENDELHETŐ!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »