Indigo dédszülei is a szörnyű tűzvész áldozatai lettek – képek

Indigo dédszülei is a szörnyű tűzvész áldozatai lettek – képek

Együttérzését fejezte ki és szükség esetén szakmai segítséget is nyújt a Fővárosi Állat- és Növénykert a németországi krefeldi állatkertnek, ahol az újév hajnalán, pirotechnikai eszközök miatt kitört tűzesetben számos állat pusztult el.

Megrendüléssel értesült a a híradásokból a Fővárosi Állat- és Növénykert is, hogy mi történt a németországi Krefeld állatkertjében, ahol január 1-jre virradóan kigyulladt és teljes egészében leégett az ottani majomház egy, a szemtanúk elmondása szerint kínai rizspapírból készült repülőlámpás miatt, rengeteg állat halálát okozva – fogalmazott az InfoRádiónak a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Hanga Zoltán megfogalmazása szerint a krefeldi tragédia egy „családi ügy” is, és nemcsak azért, mert egy „családhoz”, egy szakmai közösséghez tartoznak velük, hanem azért is, mert

a tűzben elpusztult állatok között volt a két idős gorilla, Massa és Boma is, akik a budapesti állatkert kétéves gorillakölyke, Indigo dédszülei.

Együttérzésükről biztosították a krefeldi kollégáikat, és egyben a Fővárosi Állat- és Növénykert a szakmai segítségét is fölajánlotta, amennyiben erre a későbbiekben szükség lenne.

A szóvivő arra is kitért: az eset fontos tanulsága, hogy szilveszter éjjel használt pirotechnikai eszközök a fokozott tűzveszélyen túl – egyértelműnek tűnik, hogy emiatt pusztult el több mint 30 állat Krefeldben, köztük csimpánzok, orangutánok, gorillák, madarak és repülőkutyák – jelentős problémákat okoznak: ugyanis az általuk keltett hang- és fényhatások rengeteg állatot rémisztenek.

Hírdetés

Nagyon elgondolkodtató dolog – jegyezte meg Hanga Zoltán –, hogy hasonló reakciókat akkor lehetett tapasztalni az állatok részéről, ahogy a leírásokban fennmaradtak, amikor annak idején háborús viszonyok között, például Budapest környékén bombatámadások voltak. Ezért a fővárosi állatkert szívesen venne egy olyan szabályozást, ami

a jelenleginél jóval szigorúbb keretek közé szorítaná a piroctechnikai eszközök használatát.

Ami nemcsak az állatkert szempontjából lenne fontos, hanem jóval nagyobb számban érint házi kedvenceket, valamint olyan vadon élő állatokat, amelyek a városokba szorultak – fogalmazott a szóvivő. „Arról nem is beszélve, hogy nemcsak az állatokat szokták zavarni, hanem bizony az emberek között is jócskán akadnak, akiket zavarnak, vagy megijeszt az ilyen eszközök használata” – tette hozzá.

Közben a 24.hu arról írt a Frankfurter Allgemeiner Zeitungra hivatkozva, hogy

jelentkeztek a rendőrségen

a krefeldi állatkerti tűzvész okozói. A beszámoló szerint három nőről van szó, akik szilveszter éjszaka lampionokat reptettek az állatkert mellett, így szerettek volna szerencsés újévet kezdeni. Az ügyészség tájékoztatása szerint a nők féltek az állatbarátok bosszújától, és nagyon sajnálják, ami történt. Arról nem tudtak, hogy Németországban tilos lampiont reptetni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »