Indiában jóváhagyták a világ első, DNS-alapú koronavírus vakcináját

Indiában jóváhagyták a világ első, DNS-alapú koronavírus vakcináját

Nyitókép: Ajit Solanki/AP Photo

Az indiai szabályozó hatóság jóváhagyta az első DNS-alapú koronavírus elleni vakcina vészhelyzeti használatát. A BBC tájékoztatása szerint a Cadila Healthcare indiai gyógyszerészeti társaság előzetes kutatásai alapján a háromdózisú ZyCoV-D vakcina a beoltott emberek 66%-ánál megakadályozza a tünetekkel járó megbetegedést.

Az említett gyártó évente 120 millió adag vakcina előállítását tervezi. India eddig több mint 570 millió adag vakcinát adott be a polgárainak a területén jóváhagyott három vakcinából (Covishield, Covaxin és Szputnyik V).

Hírdetés

Az eddigi DNS-vakcinák az állatoknál jól működtek, viszont az embereknél nem. A Cadila Healthcare társaság állítása szerint a vakcina legnagyobb klinikai tesztelését végezte el Indiában, ahol 28 ezer önkéntes kapcsolódott be a vizsgálatba.

A vakcinát Indiában először a 12 és 18 év közöttiek korcsoportjában is tesztelték.

A klinikai tesztelés kulcsfontosságú, harmadik fázisát a koronavírus-járvány második hullámának csúcspontján végezték el, amikor Indiában naponta több százezer fertőzöttet regisztráltak. A gyógyszerészeti vállalat bízik benne, hogy a vakcinájuk a különböző mutációkkal szemben is hatékony lesz, elsősorban a Delta-variánssal szemben.

SITA/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »