Indiában drámai a járványhelyzet, az egyházak a rászorulók segítségére sietnek

Indiában drámai a járványhelyzet, az egyházak a rászorulók segítségére sietnek

A Covid-19-járvány elsöprő hulláma miatt Indiában több államban a templomok is bezártak, nem tartanak nyilvános liturgikus eseményeket. A pandémia miatt milliók kerültek a szegénységi küszöb alá, elveszítve megélhetésüket.

A mumbai főegyházmegyében egyelőre azt jelentették be, hogy a templomok április 30-áig maradnak zárva. Oswald Gracias bíboros, Bombay érseke közzétett egy útmutatót a szentségek kiszolgáltatásához és a temetésekhez, videoüzenetben buzdítja a papokat, hogy tartsanak be minden óvintézkedést. A keresztség, bérmálás csak korlátozott számú résztvevővel engedélyezett, a házasságkötéshez a hivatalos kormányzati szervektől kell engedélyt kérni, mert kijárási korlátozás van érvényben. A bangalorei főegyházmegyében is felfüggesztettek minden nyilvános szertartást, de a templomok nyitva maradnak.

India jelenleg – az Egyesült Államok és Brazília után – a harmadik, koronavírus-járványtól legjobban sújtott ország. A 200 milliós lakosú Uttar Pradesh államban terjed a legerősebben a járvány, de kritikus a helyzet Odisa, Pandzsáb, Cshattíszgarh, Ándhra Prades, Bihar és Nyugat-Bengál államokban is.

Narendra Modi miniszterelnök április 20-án bejelentette, hogy a járvány második hulláma (Indiában a mostani hullámot a másodiknak hívják, mert az elsőnek mondott, tavaly tavaszi hullám nem volt – a szerk.) viharként sújtott le az országra, de azt kérte a helyi vezetőktől, hogy a teljes kijárási korlátozást csak utolsó eszközként vezessenek be. A nemzethez intézett beszédében önfegyelmet kért és azt hangsúlyozta, hogy mindenkinek személyes felelőssége a járvány megfékezése.

*

A második hullám során a Pew Research Center adatai alapján 32 millió ember került a szegénységi küszöb alá, a középosztály tagjaiból nélkülözők lettek. Megfigyelők szerint a járvány több évtizedes gazdasági és társadalmi fejlődést vetett vissza ebben az országban, amelyben azért küzdenek, hogy százmilliókat emeljenek ki a szegénységből. Jayati Ghosh gazdasági szakértő szerint a Covid-járvány hatalmas mértékben vetette vissza India növekedési ütemét és a korábbinál sokkal nagyobb egyenlőtlenséget teremtett a társadalom tagjai között.

A keresztény egyházak a legnehezebb helyzetben lévők, a szegénységi küszöb alatt élők, a napszámosok, a bevándorló munkások segítségére sietnek. Joshuva Peter, az Indiai Egyesült Evangélikus Lutheránus Egyházak (UELCI) főtitkára szerint a legszegényebbeket sújtják a leginkább a korlátozások.

Hírdetés

Minden keresztény felekezet fokozta a segítségnyújtást, támogatják a legszegényebbeket, ételt osztanak azoknak, akik elvesztették megélhetésüket. A kormány a járvány elején elrendelte, hogy csak a hivatalos állami szervezeteken keresztül lehet ételt és elsődleges szükségleti cikkeket osztani, és ezzel patthelyzetet teremtett az egyházak és a civil szervezetek számára. Később úgy rendelkeztek, hogy folytathatják tevékenységüket azzal a feltétellel, hogy tájékoztatják a kormányzatot az általuk végzett humanitárius tevékenységről és betartják az érvényben lévő rendelkezéseket.

*

Az országban az igazolt fertőzöttek száma április 26-ra meghaladta a 17 milliót. Hétfőre közel 353 ezer új fertőzöttet regisztráltak Indiában az ottani egészségügyi minisztérium adatai szerint. A hivatalos adatok is rekordszámú áldozatról szólnak, de valószínűleg még így sem tükrözik a valóságot.

Április 24-én például 2624 halottat jeleztek az elmúlt 24 órára. Gudzsarát állam Rajkot városában 13 halottat regisztráltak, az Asia News azonban közzétette egy helyi újságíró, Deepak Patel megfigyelését, miszerint három új krematóriumot kellett nyitni a városban és a helyi újság aznapi számában 267 halálhírt közöltek, a tizenhét oldalból hatot foglaltak el a gyászjelentések a megszokott egy oldal helyett. Sokak szerint országosan a közöltnél akár tízszer nagyobb lehet a halálos áldozatok száma. A kórházakban pedig már most nincs elég férőhely, sok helyen elfogyott az oxigén: szombaton egy delhi egészségügyi intézményben 20 beteg halt meg emiatt.

Szakértők többek között a hiányzó korlátozásokkal is magyarázzák a járvány robbanásszerű terjedését, ugyanis több államban választási kampány zajlik, és engedélyeztek a tömeges, több milliós hindu vallási zarándoklatokat is.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides; AsiaNews

Fotó: Avvenire; AsiaNews

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »