India szerint pakisztáni földre hatoltak

India szerint pakisztáni földre hatoltak

India szerint éjszakai támadások végrehajtására volt szükség, hogy megakadályozzák a terroristák beszivárgását az országba.

Két pakisztáni katonát is meggyilkoltak, miután India állítása szerint megakadályozta, hogy terroristák szivárogjanak be az országba – számolt be róla a The Guardian. A himalájai régiót tagoló Ellenőrzési Vonal (ez 1972-től a mai napig él India és Pakisztán között) környékén több támadást is végrehajtottak az éjszaka során. Az indiaiak beszámolója alapján a katonákat Kasmír pakisztáni irányítása alatt álló részére lépve ölték meg, Pakisztán viszont tagadja, hogy történt volna ilyen behatolás.

India: Pakisztáni területen képezték ki őket

Az India katonai hadműveleteit vezető Ranbir Singh altábornagy szerint a támadásokra azért volt szükség, mert terrorista harcosok szerettek volna beszivárogni Indiába az Ellenőrzési Vonalon keresztül. Singh kifejtette, a műveletek során olyanokat fogtak el, akiket pakisztáni területen képeztek ki, és akik ezt be is vallották. Indiaiak nem haltak meg az éjszakai lecsapások során, és nincsenek is tervben további műveletek – tette hozzá az altábornagy.

Hírdetés

Az ANI indiai hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az indiai speciális egységek öt területre ejtőernyőzték be magukat, az akciót éjfél után nem sokkal indították, és az négy órán keresztül zajlott.

Pakisztán szerint az nem is úgy volt

A pakisztáni csapatok nyilvánvalóak reagáltak a ki nem provokált indiai tűzre – ezt jelentették be a pakisztáni hadseregtől, ami két katonája mártíromságáról adott számot. A pakisztániak szerint négy helyszínen zajlottak összecsapások. Mint állították viszont, nem igaz, hogy az indiaiak behatoltak volna Kasmír Pakisztán irányítása alatt álló részére, és csak a határon keresztül lőttek egymásra, amit a pakisztániak szerint az indiaiak kezdtek. Pakisztán szerint egyértelművé tették már, hogy ha az indiaiak a földjükre hatolnának, hasonló válaszcsapás érkezne, így nem igaz, hogy most ez történt volna.

Ez volt az első katonai válaszlépés azután, hogy szeptember 18-án Urinál indiai katonákra támadtak, megölve közülük tizenkilencet. India szerint az elkövetők Pakisztán által fizetett harcosok voltak. Iszlámábád szerint viszont India nem bizonyította, hogy pakisztáni kiképzésű terroristák lettek volna az elkövetők.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »