India rubelben fizet Oroszországnak az új légvédelmi rakétarendszerért

India rubelben fizet Oroszországnak az új légvédelmi rakétarendszerért

Az orosz miniszterelnök helyettes Yuri Borisov bejelentette, hogy az Oroszország és India között létrejött S-400-as légvédelmi rakéta rendszer vásárlásáról szóló szerződés alapján India a rakétákért rubelben fizet.

A döntés azután született, hogy Moszkva egyre intenzívebben folytatja az orosz gazdaság mentesítését az amerikai dollártól. Az utóbbi időszakban ez a lépés vált az orosz gazdasági döntések egyik alap pillérévé. Az orosz fél helyettesítő eszközt keres a dollár számára a nemzetközi partnerekkel folytatott kereskedelemben. Oroszország exportját és importját ezentúl orosz rubel elszámolás alapján bonyolítják.

A hónap elején Vladimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy a az orosz gazdaság biztonságát tartják szem előtt a dollárt a kereskedelemből kizáró döntés során. Az intézkedések az után történtek, hogy Washington azzal fenyegetőzött, hogy Oroszországot elvágják a dollárban történő tranzakcióktól és az orosz kötvényeket pedig szankciókkal sújtják.

Az indiai kormány pedig növeli az Oroszországgal történő katonai együttműködését. Október elején Oroszország és India megállapodott arról, hogy Oroszország 5.4 milliárd dollár értékben S-400-as rakéta rendszerrel látja el Indiát. A szerződést akkor írták alá amikor Putyin elnök két napos hivatalos látogatásra érkezett Új-Delhibe. A szerződés magában foglalja orosz T-14-es Armata típusú harckocsik és irányított rakétákkal felszerelt fregattok vásárlását. Ezen kívül tengeralattjárók és új generációs vadászgépek fejlesztése is elkezdődik az orosz-indiai együttműködésnek köszönhetően.

Hírdetés

Az S-400 egy nagy hatótávolságú légvédelmi rendszer, melyet stratégiailag fontos objektumok, katonai egységek, vagy rakéta kilövő állomások védelmére fejlesztettek ki az ellenséges repülőgépek és rakéták kivédésére. A rendszer 400 kilométeres távolságon belül képes légi célpontok megsemmisítésére.

Éppen ezért az Egyesült Államok megfenyegette Indiát, hogy gazdasági szankciókkal fogja sújtani az orosz fegyvervásárlás miatt. A szankcióktól csak azután álltak el, miután India F-16-os vadászgépeket vásárolt az amerikaiaktól. Az Egyesült Államok tehát már csak zsarolni és fenyegetőzni tud és a 80-as évek haditechnikáját is csak így tudta ráerőltetni az indiai kormányra. Azt azonban az amerikaiak sehogyan sem akarják elfogadni, hogy már nem ők a világ vezető gazdasági és katonai hatalma.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Forrás: Russia Today


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »