India már nem dollárban üzletel az oroszokkal

India már nem dollárban üzletel az oroszokkal

India nem dollárban, hanem rúpiában és rubelben fog fizetni a neki leszállítandó orosz Sz-400-as légvédelmi rendszerekért – jelentette ki Alekszandr Mihejev, a Roszoboronekszport állami fegyverkiviteli vállalat vezérigazgatója az Interfax hírügynökségnek.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök újdelhi látogatása alkalmából, október 5-én aláírt szerződés értéke meghaladja az 5 milliárd dollárt. Moszkva öt ezredkészletet szállít majd a dél-ázsiai országnak a 3RSz Sz-400-as Triumf típusú légvédelmi rakétarendszerből.

Hírdetés

Donald Trump amerikai elnök kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok hamarosan reagálni fog az orosz-indiai fegyverügyletre. Moszkva és Újdelhi a szankciófenyegetés hatására döntött úgy, hogy áttér a nemzeti devizákban való elszámolásra.

Oroszországban egyébként, hasonló megfontolásból, a kormány terveket dolgoz ki a gazdaság „dollármentesítésére”. Putyin szeptember 11-én Vlagyivosztokban Hszi Csin-ping kínai államfővel tárgyalt a nemzeti fizetőeszközökben történő kétoldalú elszámolás kiterjesztéséről.

Mihejev kedden azt is közölte az Interfaxszal, hogy az Almaz-Antej vállalat hozzákezdett a Sz-400-asokról megkötött szerződés megvalósításához. A Roszoboronekszport vezérigazgatója kifejezte reményét, hogy a többéves projekt határidőit be fogják tartani. Az első szállítás két éven belül várható.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »